Novi faktori prijenosa hepatitisa C sa majke na dijete

trudnoćaOpćenito, djeca žena inficiranih sa hepatitisom C imaju niski rizik od infekcije hepatitisom C prilikom rođenja. Kao dopuna onome što prethodno znamo o prijenosu hepatitisa C, novo istraživanje otkriva genetsku vezu koja može pomoći ili spriječiti da se to dogodi.

Puno žena sa kroničnom infekcijom  je vrlo oprezno u vezi poroda zbog mogućnosti prijenosa oboljenja za vrijeme trudnoće ili poroda. Za osobe inficirane sa hepatitisom C, strah je posebno izražen.

Postoji nekoliko opravdanih uzroka koji podržavaju strah od trudnoće i poroda kod osoba sa hepatitisom C. Oni uključuju:
  • Hepatitis C je raširen u društvu – utječe na približno četiri miliona Amerikanaca.
  • Hepatitis C često dovodi do kroničnog oboljenja jetre.
  • Trenutno ne postoji garantirano izlječenje za hepatitis C.
  • Skoro polovica osoba sa hepatitisom C nije sigurna kako su se inficirali.
Poznato kao vertikalni prijenos, rizik da novorođenče dobije hepatitis C od majke za vrijeme trudnoće ili poroda je iznenađujuće mali. Napravljeno je nekoliko studija koje su istražile vjerojatnost vertikalnog prijenosa te što povećava ili smanjuje rizik od infekcije hepatitisom C kod novorođenčadi.


Iako statistika koja određuje omjer vertikalnog prijenosa nije ujednačena među ovim studijama, stručnjaci vjeruju kako je najtočnija pretpostavka vertikalnog prijenosa od majke sa hepatitisom C 5%. Na osnovi sveobuhvatne procjene pokusa koji istražuju vertikalni prijenos, slijedeće predstavljaju dva najveća rizika kod trudnoće sa hepatitisom C.
  1. Majka je ko-inficirana sa hepatitisom C i HIV-om
  2. Majka je imala visoku viremiju hepatitisa C za vrijeme porođaja.
  • Prisutnost hepatitis C infekcije se ne prepoznaje kao rezultat visokog rizika kod trudnoće ili visoke učestalosti slabog opstetričkog ishoda.
  • Testiranje na prisutnost hepatitisa C kod dojenčadi rođenih od inficiranih majki ne bi se trebalo provoditi do najmanje jedne godine nakon poroda. Prirodna povijest dojenčadi inficiranih sa hepatitisom C je trenutno slabo istražena.
  • Profilaktički carski rez se ne preporuča kod majki inficiranih sa hepatitisom C. Uloga carskog reza kod majki ko-inficiranih sa hepatitisom C i HIV-om ostaje kontroverzan.
  • Dojenje predstavlja zanemariv rizik kod prijenosa hepatitisa C. Zbog odlično dokumentirane koristi o dobrobiti dojenja, ono se visoko preporuča.

Prošlo je već puno vremena od kada je neki od dodatnih faktora prepoznat da utječe na vjerojatnost vertikalnog prijenosa. Ipak, istraživači iz Italije su nedavno identificirali genetsku komponentu koja pouzdano predskazuje ovu mogućnost.

Kao što je objavljeno u srpnju 2009 godine u žurnalu Virology, čini se kako nepodudaranje između gena nosioca majke i njenog djeteta daje zaštitu protiv prijenosa hepatitisa C. Elena Bevilacqua i kolege iz Italije su istraživali ulogu nekoliko gena za koje je poznato da igraju ulogu u hepatitis C infekciji. Ovi istraživači su otkrili kako specifični gen, HLA-DRB1 može predvidjeti da li će dojenče dobiti hepatitis C infekciju od majke. Na osnovi ovog istraživanja:
  1. Kada majka i dijete imaju istu genetsku varijantu HLA-DRB1 ne postoji garancija da će doći do vertikalnog prijenosa; to samo povećava vjerojatnost.
  2. Kada majka i dijete  imaju različitu varijantu HLA-DRB1, čini se kako postoji sigurna zaštita od vertikalnog prijenosa.
Nažalost, majka ne može kontrolirati sličnosti ili razlike genetske konstrukcije novorođenčadi. Ipak, uvijek kad pokus otkriva sigurnu povezanost za prijenos hepatitisa C, dobijemo novo razumijevanje o virusu. Bez sumnje, što više informacija prikupimo o ome kako se hepatitis C prenosi, inficira osobe, razmnožava i umire, to smo u cjelini bliže da stanemo na kraj ovom izvoru kroničnog oboljenja jetre.



Reference:

http://en.wikipedia.org/wiki/HLA-DR, HLA-DR, Retrieved September 17, 2009, Wikimedia Foundation Inc., 2009.
http://www.hcvadvocate.org/hcsp/articles/HERRINE.html, Mother-to-Child Transmission of HCV, Steven K. Herrine, MD, Retrieved September 15, 2009, Hepatitis C Support Project, 2009.
http://www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2009/090109_a.html, Genetic Factors Influence Risk of Mother-to-child Hepatitis C Virus Transmission, Retrieved September 15, 2009, hivandhepatitis.com, 2009.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15239255, Diagnostic and prognostic value of virologic tests in vertical transmission of hepatitis C virus infection: results of a large prospective study in pregnant women, Saez, A, et al, Retrieved September 16, 2009, Hepato-Gastroenterology, July-August 2004.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19481774, Genetic factors in mother-to-child transmission of HCV infection, Bevilacqua E, et al, Retrieved September 16, 2009, Virology, July 2009.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)