NICE prijedlog uputa za oboljele od hepatitisa C daje više opcija tetmana

NICENICE trenutno radi dopunu svojih uputa za korištenje peginterferona alfa i ribavirina za liječenje kroničnog hepatitisa  C. Odražavajući promjene u licenciranim indikacijama  za peginterferon alfa, današnji prijedlog uputa ponovno potvrđuje prethodni prijedlog objavljen za javnu konzultaciju u preporuci šire upotrebe ovih lijekova i, kada je primjereno, kraće trajanje tretmana za osobe sa kroničnim hepatitisom C.

Hepatitis C koji se primarno stječe kao rezultat izlaganja kroz kožu kontaminiranoj krvi (na primjer kod ubrizgavanje narkotika,  može biti uzrok slabljenja te ako se ne liječi može dovesti do ozbiljnih posljedica za zdravlje. U 2207 godini, broj potvrđenih novih slučaja hepatitis C infekcije u Engleskoj i Walesu je bio 7540. Učestalost infekcija varira po spolu i dobi a najučestalija je kod muškaraca i osoba od 25-44 godine.

Prijedlog nacrta, koji je sada sa konzultantima koji maju mogućnost žalbe protiv predloženih uputa navodi kako:

Kombinirana terapija sa peginterferonom alfa (a2 ili 2b) i ribavirinom je preporučena kao opcija za tretman kod odraslih osobe sa kroničnim hepatitisom C koji su prethodno bili liječeni sa peginterferonom alfa (2a ili 2b) i ribavirinom u kombinaciji ili sa peginterferonom alfa u monoterapiji a koji nisu imali odgovor na tretman ili su početno imali odgovor na tretman ali su doživjeli relaps, ili koji su također inficirani sa HIV-om.

Kraće trajanje kombinirane terapije sa peginterferonom alfa (2a ili 2b) i ribavirinom je preporučeno za liječenje odraslih osoba sa kroničnim hepatitisom C koji su imali brzi virološki odgovor na tretman u četvrtom tjednu koji je identificirao visoko osjetljivi test te koji se smatraju pogodnima za skraćeni tretman.

Dr. Gillian, zamjenik izvršnog direktora NICE je izjavio: „NICE provjerava sve upute kako bi osigurali da razumijemo bilo koje novo istraživanje ili promjene u kliničkoj praksi. U ovom slučaju naša procjena razmatra produženje licenciranih indikacija za peginterferon alfa. Tretman za hepatitis C ima neke nuspojave. Zbog toga preporuka za skraćivanje tretmana je očigledno dobra vijest za ljude koji imaju hepatitis C. Nacrt prijedloga također proširuje pristup ovim lijekovima dajući kliničarima i osobama sa hepatitisom C više opcija za liječenje.“  

NICE još uvijek nije izdao konačne upute za NHS. Očekuje se kako će konačne upute biti objavljene u rujnu 2010 godine.







LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)