Luk ima važnu ulogu u zdravlju jetara
Objavljeno
20 February, 2014.
u
Iz svijeta
Luk je podcijenjeno povrće. Ne samo što daje aromu i ukus različitim jelima nego također ima i nekoliko zdravstvenih dobrobiti, posebno za jetra.
Postoji nekoliko ključnih sastojaka u luku koji potiču zdravlje jetara.
Folna kiselina – on je važan za metabolizam proteina i stvaranje crvenih krvnih stanica. Oboljenje jetara je često praćeno sa manjkom folne kiseline. Važno je jesti hranu bogatu folnom kiselinom kako bi se smanjio rizik od pomanjkanja iste. Dodavanje crvenog luka vašoj salati ili sjeckanog luka hot dogu ili hamburgeru će povećati vaš nivo folne kiseline.
Lukovice – predstavljaju klinove pune quercetina, flavonoida koji pruža nekoliko dobrobiti za tijelo. Iako se quercetin nalazi u velikim količinama u biljnoj prehrani, puno osoba ga ne dobiva dovoljno u svojoj dijeti. Za quercetin je znanstveno dokazano da smanjuje kolesterol i krvni tlak. Studije na životinjama i ljudima su pokazale kako dodaci hrani sa quercetinom smanjuju akumulaciju trbušnih i jetrenih masnoća. Quercetin čak pomaže u sprječavanju razvoja stanica karcinoma u jetrima.
Studije su pokazale kako luk povećava količinu minerala u kostima, štiti i regenerira količinu vitamina E te se bori protiv dijabetesa tipa2 i pretilosti. Luk također sadrži disulfide koji štite jetra i podržavaju detoksifikaciju kao i vinyldithiin koji pomaže kod gubitka težine.
Kako uključiti luk u vašu dijetu
Mogli bi smo nabrajati cijeli dan antikancerogena svojstva i dobrobiti za jetra ali niti jedno svojstvo ne pomaže ako ne možete pronaći način da uključite luk u vašu dijetu. Na sreću, luk je ukusan i jednostavan za pripremu. Evo nekoliko savjeta kako da da uključite dnevnu dozu luka u svaki obrok.
Španjolski omlet za doručak
Zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u tavi
Dodajte malu glavicu nasjeckanog luka
Jednom kada luk dobije zlatnu boju i počne ispuštati lijep miris, dodajte bilo koje drugo povrće koje volite (gljive i rajčice na primjer) kao i jaja.
Pecite jaja dok ne postanu skoro čvrsta (2 ili 3 minute) i okrenite ih
Pecite još nekoliko minuta dok ne postignu željenu čvrstoću
Jedite i uživajte!
Salata od ribizla i oraha za ručak
Uzmite vašu omiljenu vrstu salate, špinata ili zelenila i dodajte ribizle, isjeckane orahe i crveni luk
Ako imate vremena, nasjeckana jabuka ili kruška će dodati malo mirisa i zadovoljavajuću hrskavost!
Čili za večeru
Svatko ima svoj omiljeni recept za čili. Slijedeći put kada budete kuhali čili bez obzira da li ga sporo kuhate ili u štednjaku, dodajte malo nasjeckanog luka u jelo. Biti će te iznenađeni kako je dobar okus i kako se nakon toga dobro osjećate.
Autor originalnog članka:
Diane Pulvino
Reference:
http://www.huffingtonpost.com/leo-galland-md/health-benefits-garlic_b_900784.html, Surprising Health Benefits of Garlic and Onions, Leo Galland, MD, Retrieved October 16, 2013, The Huffington Post, 2011.
http://whfoods.org/genpage.php?dbid=45&tname=foodspice, Onions, The George Mateljan Foundation for the World’s Healthiest Foods, Retrieved October 16, 2013, The World’s Healthiest Foods.
http://onions-usa.org/all-about-onions/onion-health-research, Onion Health Research, National Onion Association, Retrieved October 16, 2013, All About Onions.
http://www.foxnews.com/health/2012/02/07/to-stay-healthy-eat-onion-day/, To Stay Healthy, Eat an Onion a Day, Chris Kilham, Retrieved October 16, 2013, Fox News, 2012.
LINK