Kumarin u cimetu povezan sa oštećenjem jetara
Objavljeno
12 May, 2013.
u
Iz svijeta
Znanstvenici izvještavaju kako puno vrsti cimeta, hrane sa okusom cimeta, napitaka i dopune prehrani u SAD upotrebljavaju oblik začina koji sadrži visoki nivo prirodne supstance koja može prouzročiti oštećenje jetara kod osjetljivih osoba. Ova studija koja je objavljena u ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry je otkrila slične rezultate kao i na koja je objavljena u EU.
Ikhlas Khan i kolege objašnjavaju kako je cimet koji se dobiva iz kore određenih stabala jedan od najvažnijih začinskih dodataka koji se koristi kod hrane i napitaka. „Pravi“ ili Cejlonski cimet je skup tako da većina krušnih proizvoda, slatkih kolača i ostalih proizvoda u SAD sadrži suhu koru kineskog stabla cimeta ili kineski cimet. Cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, supstance koja se pojavljuje u prirodi a koja je povezana sa oštećenjem jetara kod osoba osjetljivih na tu supstancu. Ipak, kineski cimet može sadržavati velike količine kumarina. Khanov tim je odlučio provjeriti sadržaj kumarina kod velike količine prehrambenih proizvoda.
Izjavili su „kako su u ovoj studiji otkrili da je kumarin bio prisutan ponekad u značajnim količinama u dodacima prehrani na osnovi cimeta te hrani obogaćenoj okusom cimeta“.
LINK