Konzumacija kave smanjuje rizik od fibroze kod osoba s masnim jetrima

KavaKonzumacija kofeina je odavna bila povezana sa smanjenim rizikom od jetrenih oboljenja i smanjenjem fibroze kod pacijenata sa kroničnim jetrenim oboljenjima. Sada je objavljeno novo istraživanje koje potvrđuje kako konzumacija kofeina iz kave smanjuje rizik od napredovanja fibroze kod osoba sa ne-alkoholnom, masnim jetrima. (nonalcoholic fatty liver disease - NAFLD). Otkrića koja su objavljena u veljači u izdanju Hepatology, žurnalu AASLD pokazuju kako povećani unos kave posebno među pacijentima sa nealkoholnim steatohepatitisom (NASH) smanjuje rizik od hepatične fibroze.

Kontinuirano povećavanje omjera dijabetesa, pretilosti i metaboličkog sindroma tijekom proteklih 20 godina je dalo poticaj porastu prevalencije NAFLD. U stvari, stručnjaci vjeruju kako je NAFLD vodeći uzročnik kroničnih oboljenja jetara u SAD, premašujući i hepatitis B i hepatitis C. Većina pacijenata će imati izoliranih masnih jetara koje imaju vrlo malu vjerojatnost od razvijanja progresivnog oboljenja. Progresija u cirozu (uznapredovani ožiljci na jetrima) se mogu dogoditi kod približno 10-11% NASH pacijenata tijekom perioda od 15 godina iako je ovo vrlo varijabilno.

Kao bi poboljšali razumijevanje korelacije između konzumacije kave te prevalencije i ozbiljnosti NAFLD, tim predvođen Dr. Stephen Harrisonom, potpukovnikom vojske SAD pri Brooke Army Medical Center je anketirao sudionike iz prethodnih NAFLD studija kao i NASH pacijente liječene u glavnoj hepatološkoj klinici. 306 sudionika su bila pitana o konzumaciji kofeinske kave i kategorizirana u četiri grupe: pacijenti bez fibroze na ultrazvuku (kontrolna grupa), grupa sa steatozom, NASH stupnjeva 0-1 i NASH stupnjeva 2-4.

Istraživači su otkrili kako je približni unos kofeina (u miligramima) po danu u kontrolnoj grupi bio 307 (prosječni dnevni unos je bio 228 mg), grupi sa steatozom 229 (prosječni dnevni unos je bio 160 mg), NASH 0-1 je bio 255 (prosječni dnevni unos je bio 225 mg) a u grupi sa NASH 2-4 je bio 252 (prosječni dnevni unos je bio 152 mg). Postojala je značajna razlika u konzumaciji kofeina između pacijenata u grupi sa steatozom u usporedbi sa onima sa NASH stadijem 0-1. Konzumacija kave je bila značajno veća kod pacijenata sa NASH stadijem 0-1 sa unosom kofeina od 58% iz obične kave nego li u grupi pacijenata sa NASH 2-4 sa samo 36% konzumacijom kofeina iz obične kave.

Višestruka analiza je pokazala negativnu korelaciju između konzumacije kave i rizika od hepatične fibroze. „Naša studija je prva prikazala histopatološku povezanost između masnih jetara i procijenjenog unosa kave,“ zaključio je Dr. Harrison. Pacijenti sa NASH mogu imati koristi od umjerene konzumacije kave koja smanjuje rizik od uznapredovane fibroze. Daljnja retrospektivna istraživanja bi trebala istražiti utjecaj količine unosa kave na klinički rezultat."

Puni citat:

"Association of Coffee and Caffeine Consumption with Fatty Liver Disease, Non-alcoholic Steatohepatitis, and Degree of Hepatic Fibrosis." Jeffrey W Molloy, Christopher J Calcagno, Christopher D Williams, Frances J Jones, Dawn M Torres, Stephen A Harrison. Hepatology; 22 Prosinac, 2011 (DOI: 10.1002/hep.24731); Tiskano izdanje: Veljača 2012.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.24731/abstract






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)