Konzumacija kave povezana sa smanjenim rizikom od primarnog skelroznog kolangitisa
Objavljeno
22 May, 2013.
u
Iz svijeta
Prema podacima prezentiranim na Digestive Disease Week, konzumacija kave može zaštititi od primarnog skleroznog kolangitisa ali ne i protiv primarne bilijarne ciroze.
Istraživači su poslali emailom upitnike za 530 pacijenata sa primarnom bilijarnom cirozom (PBC), 348 sa primarnim skleroznim kolangitisom (PSC) te 456 kontrolnih pacijenata. Omjer odgovora je bio 78& među PBC pacijentima, 68% među PSC pacijentima i 77% među kontrolnim pacijentima. Upitnik je sadržavao 10 pitanja o trenutnim i životnim navikama konzumacije kave.
„Mislim da trebamo dalje procijeniti da li postoje ekološki faktori koji mogu pomoći u sprječavanju ovih jetrenih poremećaja,“ izjavio je Craig Lammert, gastroenterolog sa Mayo klinike za Healio.com. „Ovo su rijetki poremećaju ali su ipak vrlo štetni,povećavaju rizik od karcinoma, transplantacije te čak i od smrti. Tražimo vrlo jednostavne stvari koje su promjenjivi faktori koji mogu pomoći u povećanju nečijih genetskih predispozicija.“
Pacijenti sa PSC su imali manje šanse da nikada nisu konzumirali kavu (21% vs. 13%) ili značajno manje šanse da su trenutni konzumenti kave (67% vs. 78%) nego li oni u kontrolnoj grupi. Prilagodba za starost i spol je smanjila ali nije eliminirala značajnosti u razlikama. Pacijneti sa PSC su prijavili konzumaciju prosječno 50 šalica kave mjesečno te da su bili aktivni konzumeti kave za 50% njihovih života dok je kontrolna grupa prijavila konzumaciju 78 šalica mjesečno te aktivnu konzumaciju kave za 67% njihovih života.
Nisu primijećene značajne razlike između pacijenata sa PBC i kontrolnom grupom uzimajući u obzir njihovu životnu konzumaciju po mjesecu, postotak života proveden kao aktivni konzumenti kave, srednja starosna dob u kojoj su sudionici počeli konzumirati kavu. Postotak onih koji su prijavili trenutnu konzumaciju kave te onih koji nikada nisu konzumirali kavu također nije bio značajnije različit između grupa.
„Naši podaci su pokazali kako je konzumacija kave tijekom života bila povezana sa smanjenim rizikom od PSC ali ne i od PBC,“ izjavio je Lammert. „Ova povezanost sa PSC ali ne i sa PBC ima sigurno velikog utjecaja na buduće studije. Mislimo kako su ova oboljenja različitija nego li što smo prvobitno smatrali; istražujući dalje možemo se nadati da će nam istraživanje reći o uzročnicima ovih oboljenja, kako ih bolje liječiti te da ćemo dobiti povratnu informaciju za pacijente o potencijalno promjenjivim rizičnim faktorima.“
LINK