Kažnjena bolnica u UK nakon što se zdravstvena djelatnica inficirala sa hepatitisom C

Ubod iglomZdravstvena djelatnica u bolnici Worcestershire je dobila hepatitis C nakon što se ozlijedila iglom kojom je izvađena krv inficiranom pacijentu.
Za vrijeme ispitivanja Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust od strane „Health and Safety Executive“ (HSE) u vezi incidenta u veljači 2007, gradski suci su saslušali djelatnicu koja je bila na obuci u Trust tri tjedna, a koja je bila upućena da izvadi krv pacijentu za kojeg je bilo poznato da je inficiran hepatitisom.

Nakon uzimanja uzorka, izjavila je kako je imala poteškoću dosegnuti koš za za odlaganje igala zbog toga što je ostala oprema koja je okruživala pacijenta sprječavala prolaz za njezina kolica.

Krv se kontinuirano cijedila kroz pacijentov zavoj pa je radnica stavila upotrijebljenu iglu na najbližu radnu površinu dok se pobrinula za pacijenta, ali je posegnula za zavojem kako bi previla ranu te se pritom ubola na iglu u zglob.

Istraga od strane HSE je otkrila kako zaposlenica nije bila svjesna statusa infekcije pacijenta sve dok se nije dogodila nezgoda te da nije bila nadgledana za vrijeme procedure. Usprkos poduzetim akcijama za suzbijanje infekcije od ozlijede, ona je naknadno dijagnosticirana sa simptomima virusa.

Ispitivanje Trust sistema uzimanja uzoraka krvi od visoko rizičnih pacijenata je otkrilo nedostatke u obavljanju primjerenih procjena rizika tamo gdje postoji rizik od izlaganja virusima koji se prenose krvlju.

Trust također nije uspio implementirati adekvatne kontrole ili osigurati edukaciju oko njih, te je bio manjkav u pogledu odgovarajućih aranžmana za nadzor te u pogledu pregleda valjanih sigurnosnih mjera. HSE je obznanio četiri napomene vezane uz poboljšanja u svibnju 2008, što je Trust naknadno sasvim usvojio.

Trust je proglašen krivim za nepoštivanje Sekcije 2 (1) Zdravlja i sigurnosti na poslu… Akt 1974 i Regulacija 6 kontrola sastojaka opasnih po zdravlje Regulacija 2002 i kažnjen je sa 12,500 funti plus pokrivanje troškova u iznosu od 9,000 funti..

HSE inspektor Jan Willets je izjavio:

„Za osoblje koje redovno uzima krv od pacijenata, rizik od infekcije sa virusom hepatitisa C od kontaminirane igle je veći nego li od ostalih krvlju prenosivih oboljenja.“

„Ova infekcija je potpuno spriječiva. Rizici i kontrole su dobro poznati a Trust je trebao imati efikasan sigurnosni sistem na radnom mjestu.“

„Trebali su osigurati da neiskusna zdravstvena djelatnica bude propisno nadgledana, svjesna rizika za svoje zdravlje od rada sa tim pacijentima te da se preduzmu mjere opreza.“

„To je lekcija za ostale Trustove koji bi trebali provjeriti da li imaju odgovarajući raspored na mjestima uključujući identifikaciju visoko rizičnih pacijenata, upotrebu kontejnera za odlaganje, adekvatne supervizije i sistema obuke i primjena politike upotrebe sigurnih igala uređaja i rukavica.“




Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)