Istraživači su iznenađeni otkrićem kako oboljenje masne jetre ne predstavlja prekomjerni rizik za uzrokovanje smrtnosti

nafldNe alkoholna masna jetra (NAFLD) je uobičajeno stanje povezano sa pretilošću i srčanim oboljenjima za koje se smatra da može narušiti zdravstveno stanje. Ali, nova studija istraživača iz Johns Hopkins sugerira kako to oboljenje ne utječe na preživljavanje.

Izvještaj o studiji je objavljen u British medical journal.

„Liječnici su razmotrili oboljenje masne jetre kao zabrinjavajući rizični faktor za kardiovaskularno oboljenje,“ izjavila je voditeljica studije dr. Mariana Lazo,  postdoktorski stipendist pri Welch centru za prevenciju, epidemiologiju i kliničko istraživanje. „Podaci iz naše analize pokazuju  kako to nije slučaj. Bili smo iznenađeni zbog toga što smo očekivali da ćemo naučiti koliko ne alkoholno oboljenje masne jetre povećava rizik od smrti a umjesto toga smo došli do odgovora da uopće ne povećava.“

Korištenjem zdravstvenih informacija prikupljenih od 11371 Amerikanaca između 1994 i 1998 godine, praćenih naknadno 18 godina kao dijela Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III), istraživači su provjeravali nivoe jetrenih enzima i ultrazvučne testove tražeći dokaze o NAFLD te u konačnici razmatrali omjere smrtnih slučajeva povezanih sa NAFLD. Sudionici su razvrstani po godinama od 20-74 za vrijeme prikupljanja podataka. Zbog toga što je ultrazvuk u osnovi bio izvođen za procjenjivanje žučnog mjehura, Lazo sa kolegama sa Johns Hopkins su pretraživali svaki podatak kako bi odredili prisutnost masnoće u jetri svake osobe. Osobe čije jetre su imale 5% masnoće ili više su smatrane da imaju NAFLD.

Tim sa Johns Hopkins je otkrio da ne postoji povećanje smrtnosti kod osoba sa NAFLD a koji je otkriven kod približno 20% NHANES sudionika. Na kraju perioda praćenja, mortalitet od svih uzroka je bio 22% ili 136 osoba. Kardiovaskularna oboljenja su bila uzrok smrti kod 716 osoba, karcinom kod 480 a jetreno oboljenje za 44 osobe.

Iako istraživači nisu otkrili povećanje smrtnosti, Lazo je izjavila kako su potrebne daljnje studije koje bi odredile da li uznapredovani NAFLD ima ozbiljne dugoročne posljedice za jetru, vitalan organ koji pretvara ono pro pojedemo i popijemo u hranjive sastojke te filtrira štetne sastojke iz krvi.

NAFLD, koji neki istraživači zovu idućom nacionalnom epidemijom karakterizira nemogućnost jetre da razlaže masnoće te nagomilavanje masnoće u organu. Kao oboljenje koje je pronađeno kod svakog trećeg Amerikanca, ima najveću prevalenciju kod pretilih osoba te kod onih sa dijabetesom i kardiovaskularnim oboljenjem. Spektar oboljenja varira od jednostavnog nagomilavanja masnoće do upale i ožiljaka te oslabljene funkcije jetre koju karakterizira ciroza. Kronično jetreno oboljenje je dugo bilo povezano sa dugotrajnom konzumacijom alkohola ali kao što i ime sugerira, ne alkoholno oboljenje masne jetre se može otkriti i kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.


tkivo ne alkoholne masne jetre

„Još uvijek ne znamo zašto nema utjecaja na smrtnost ili da li možda postoji neki zaštitni učinak ne alkoholnog oboljenja masne jetre,“ izjavila je, „ali se čini kako sposobnost jetre da akumulira masnoću može nekako zaštititi tijelo od štetnih efekata ostalih zdravstvenih problema kao što su pretilost i dijabetes.“

Ne postoji liječenje za NAFLD osim promjene stila života uključujući gubitak težine a samo biopsija jetre može odrediti ozbiljnost NAFLD. Lazo je izjavila kako se nada razvitku novih metoda koje će lakše identificirati više stadije NAFLD koji ne moraju biti štetni.

Ipak, izjavila je, njeno istraživanje sugerira da s obzirom na dugoročno preživljavanje osoba sa ne alkoholnim oboljenjem masne jetre, „možda nije bitno da li imate ovo oboljenje ili ne.“

Istraživanje je financijski podržano od strane National Institute of Diabetes and Digestive Diseases i American Diabetes Association






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)