Hepatitis vs. AIDS

hepatitis AIDSPrije godinu dana Julie Sutherland je u Suva provela projekt sa ciljem raspršivanja mita kako se oboljenja kao što su HIV/AIDS mogu dobiti doniranjem krvi. Mislila je kako bi uključila što je više moguće uglednih građana iz zajednice u kampanju. Oni bi objavili svoje slike kako doniraju krv u banci krvi a to bi trebalo potaknuti ostale da to isto urade.

Bila je u pravu kada je mislila kako će ovaj koncept dobiti podršku. Ipak, bilo je puno osoba koje su željele sudjelovati u kampanji i donirati krv ali nisu mogli. Prvo je pomislila kako je možda riječ o strahu od igle, ali se ispostavilo da imaju hepatitis B. Ono što je bilo jednako alarmirajuće je bio strah i neupućenost koji okružuju ovo oboljenje, posebno od onih koji su bili dobro obrazovani.

U to vrijeme postojala je rastuća zabrinutost od širenja HIV/AIDS u zemlju uzevši u obzir činjenicu kako je on već poprimio oblik epidemije u Papua, Nova Guinea, susjednoj zemlji. HIV/AIDS će se uskoro smatrati glavnim zdravstvenim i socijalnim problemom u Fiji. Ministarstvo zdravstva je fokusiralo veći dio pažnje na to dodjeljujući resurse za sprečavanje prijenosa kroz edukaciju i program dizanja svjesnosti. Ostale seksualno prenosive bolesti kao što su hepatitis B nikad nisu dospjele na naslovne stranice ili nikad nisu dobile toliko pažnje kao što je dobio HIV/AIDS.

Hepatitis B virus

Hepatitis B je jedan od najučestalijih infektivnih oboljenja u svijetu te je postao ozbiljan javno-zdravstveni problem. Globalno, za usporedbu, broj osoba koje žive sa HIV/AIDS je 33.4 miliona dok 350 miliona osoba živi sa kroničnom (doživotnom) infekcijom hepatitisa B od čega većina živi u Azijsko-Pacifičkom području.

Zbog čega je onda hepatitis B u sjeni HIV/AIDS kada je on daleko više prevladavajući? Kao i HIV/AIDS, hepatitis B se može pronaći u tjelesnim tekućinama: slini, sjemenu, vaginalnom skretu i mlijeku za dojenje.

On se uobičajeno prenosi preko seksualnog kontakta; prijenosa roditelja na dijete prilikom rođenja; dijeljenja igala; preko ugriza i dijeljenja osobnih stvari kao što su britvice, četkice za zube i škarice za nokte.

Umjesto da utječe na imunološki sistem kao što HIV/AIDS utječe, hepatitis B napada najveći organ-žlijezdu u tijelu, jetru, koja je vitalan organ i bez kojega je nemoguć život. Ona vrši veliki opseg funkcija neophodnih za normalan metabolizam ljudskog tijela uključujući detoksifikaciju otrova kao što je alkohol; pohranjuje energiju u obliku glikogena i ostalih supstanci uključujući vitamine A, D, B12 i željezo; proizvodi žuć kao pomoć u probavi te emulgira ili razlaže masnoće.

Kao i njen „partner u krevetu“ HIV/AIDS, osobe inficirane sa hepatitisom B mogu biti bez simptoma tijekom više mjeseci ili čak godina a ipak se može lako prenijeti na ostale osobe tijekom vremena. Pacijenti sa hepatitisom B čije se stanje pogoršava imaju veliki rizik od razvitka ciroze ili ozbiljnih ožiljaka na jetri  koji dovode do disfunkcije i raka.

Zbog toga što jetra ima vitalnu ulogu u imunološkom sistemu, pacijenti koji već imaju neko oboljenje kao što je HIV/AIDS, imaju povećani rizik od infekcije.

HIV virus

Iako HIV/AIDS i hepatitis B imaju puno sličnosti, postoji jedna vrlo značajna razlika između njih. Iako oba virusa na posljetku dovode do smrti, ne postoji lijek ili cjepivo za HIV/AIDS dok je za hepatitis B raspoloživo cjepivo koje daje učinkovitu i dugotrajnu zaštitu a pogodno je za sve starosne skupine. Djeca se mogu cijepiti odmah nakon rođenja; odrasle osobe trebaju primiti tri doze tijekom šest mjeseci. Nakon više godine ponekad je potrebno pojačanje cjepiva da bi se održao imunitet.

Julie Sutherland je dobila hepatitis A kada je radila i bila u bliskom kontaktu sa djecom predškolskog uzrasta u nelegalnim naseljima izvan Suva. Usprkos činjenici da se hepatitis A smatra kao seksualno prenosivo oboljenje zajedno sa HV/AIDS, hepatitisom B i C, ono to nije. Hepatitis A je virus koji se širi preko inficiranih fekalija kada dospiju u usta a uobičajen je u područjima sa slabijim sanitarnim i higijenskim uvjetima. Nadalje, smrtnost od hepatitisa A je vrlo mala. Julie Sutherland je bila toliko bolesna da je mislila kako će umrijeti a sada se smatra sretnom zbog toga što je dobila hepatitis A. Zašto? Zbog toga što za razliku od hepatitisa B, jednom kada prebolite hepatitis A ne samo što ste doživotno imuni nego ga i ne možete prenijeti na ostale a banka krvi je sretna što ona želi donirati krv što je ona i uradila u više prilika.

Hepatitis A joj je dao „okus“ od jetrenog oboljenja koji više nikada ne želi ponoviti i zna da neće. Hepatitis B sa druge strane može lako prenijeti a vrlo je podcijenjen iako ima ozbiljne posljedice. Ne bi smo željeli hepatitis B, sporog i tihog ubojicu za sebe, našu obitelj, prijatelje ili kolege.

Oba, hepatitis B i HIV/AIDS ako se steknu, ne mogu se izliječiti. Sa druge strane, na raspolaganju je zaštita od hepatitisa B u obliku cjepiva koja je najbolje osiguranje protiv hepatitisa B te je tu glavna razlika.



*Julie Sutherland je bivši HIV/AIDS službenik za projekte u Ministarstvu zdravstva (Fiji)



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)