Dodatni dokazi kako probiotici utječu na masna jetra

Iako još postoji puno toga što se može naučiti o oboljenjima masnih jetara, sve je veće shvaćanje kako korisna bakterija u crijevima može igrati važnu ulogu u sprječavanju akumulacije masnoća u jetrima.

Procjenjuje se kako četvrtina odraslih Amerikanaca ima oboljenje masnih jetara. Bez obzira da li je osoba sa tim oboljenjem dobila dijagnozu, svjesnost o prevenciji oboljenja masnih jetara je sve veća. Vodeće preporuke za sprječavanje akumulacije u jetrima uključuju konzumaciju zdrave, nisko kalorične dijetne prehrane bogate vlaknima i redovnu fizičku aktivnost. Iako su ova da odabira stila života izuzetno važna za zdravlje jetara, oni su udruženi jednim drugim popularnim zdravstvenim trendom. Iako se uobičajeno sugerira osobama koje su bile pod antibioticima ili osobama sa neodređenim gastrointestinalnim nelagodama, čini se kako probiotici imaju ulogu u bitci sa razvojem nealkoholnog oboljenja masnih jetara (NAFLD).


O NAFLD

Zajedno sa povećanjem učestalosti pretilosti i dijabetesa u zapadnim zemljama, nealkoholno oboljenje masnih jetara je postojano u porastu. Obuhvaćajući dva stanja koja utječu na osobe koje malo konzumiraju alkohol ili ga ne konzumiraju, NAFLD može biti blagi ili može napredovati u ozbiljniji stadij.

Steatoza – kao blaže stanje, steatoza je jednostavno masna jetra gdje ijetko postoji oštećenje jetara.

Nealkoholni steatohepatitis (NASH) – kada je akumulacija masnoće u jetrima popraćena upalom, masna jetra je eskalirala u NASH. Sa NASH se može formirati fibrozno tkivo koje može napredovati u cirozu ili rak jetara.

Iako stručnjaci još uvijek imaju puno toga za naučiti o NAFLD, on je uobičajeno dijagnosticiran kod osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, dijabetičara ili pre-dijabetičara koji imaju povećani kolesterol i trigliceride. Smatra se kako osoba ima masna jetra kada masnoća čini najmanje 10% istih. Posebno ako se liječi u prvom stadiju (steatozi) moguća je reverzija NAFLD. Konačno, provođenje promjena života koje podržavaju zdrava jetra može pomoći u sprječavanju pogoršanja.

O probioticima

Suprotno od antibiotika, probiotici se odnose na specifične probavne bakterije koje proizvode zdravu crijevnu floru. Primjeri probiotika uključuju:

  • Bifidobakterija
  • Laktobacili
  • Bakteroidi
  • Fusobakterija

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje gastrointestinalnog sistema vršeći supresiju ili uništavajući štetne bakterije. Vjeruje se kako redovita upotreba probiotika ponovno kolonizira probavni trakt sa dovoljno normalne flore da spriječi dominaciju potencijalno štetnih mikroba.

Često savjetovani zbog velikog opsega gastrointestinalnih stvari koje mogu imati koristi od dotoka korisnih bakterija, probiotici predstavljaju zdravstvenu rutinu kod puno osoba. Iako postoji veliki opseg jakosti i vrsta, probiotici se tradicionalno mogu pronaći u obliku pilula kao dopuna prehrani ili u obliku praha. Ipak, naše znanje o vrijednostima probiotika se konstantno povećava – trend koji je doveo do njihove raspoloživosti u puno prehrambenih namirnica kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus te sve veća lista fermentirane hrane.

Dokazi da probiotici koriste jetrima

Dokumentacija kako poboljšanje ravnoteže crijevnih bakterija utječe na akumulaciju masnoća u jetrima je dobila značajan zamah u prošlom desetljeću:

  • 2003 godine istraživači sa Johns Hopkins University su otkrilikako crijevna bakterija ima patogenu ulogu u hepatičnoj inzulinskoj otpornosti (prednak za pre-dijabetes) i NAFLD.
  • 2008 godine – u studiji na životinjama istraživači sa Imperial College of London su otkrili kako je izlaganje probioticima promijenilo metabolizam masnoće u jetrima.
  • 2009 godine Talijanski istraživači su otkrili kako je NAFLD povezan sa crijevnom propusnošću koja je povezana sa manjim prekomjernim rastom crijevne bakterije.
  • 2011 zbog svojih učinaka koji su dokazano korisni kod NAFLD, istraživači sa University of Naples su opisali probiotike kao nadolazeću terapeutsku strategiju za oboljenje masnih jetara.

Ne postoji zamjena za konzumaciju pravilne hrane te redovito vježbanje za sprječavanje akumulacije masnoće u jetrima. Ipak, dodavanje probiotika ovim stilovima života povećava vaše napore za vitka jetra. Kako nastavljamo biti svjedoci kako poboljšanje omjera prijateljskih bakterija u odnosu na štetne bakterije u gastrointestinalnom traktu smanjuje učestalost oboljenja masnih jetara, sve više resursa će biti dodano u zdravu strategiju.


Autor članka:
Nicole Cutler, L.Ac.


Reference:

http://altmedicine.about.com/b/2009/05/23/probiotics-may-protect-your-liver.htm, Probiotics May Protect Your Liver, Retrieved February 7, 2011, About.com, 2011.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.22848/abstract, Increased intestinal permeability and tight junction alterations in nonalcoholic fatty liver disease, Luca Miele, et al, Retrieved February 11, 2011, Hepatology, January 2009.
http://www.betterhealthresearch.com/news/probiotics-may-one-day-lower-fat-levels-in-liver-experts-say-800384845/, Probiotics May One Day Lower Fat Levels In Liver, Experts Say, Retrieved February 7, 2011, Better Health Research, 2011.
http://www.liversupport.com/wordpress/2007/03/probiotics-help-support-liver-health/, Probiotics Help Support Liver Health, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved February 7, 2011, Natural Wellness, 2011.
http://www.liversupport.com/wordpress/2006/05/nonalcoholic-fatty-liver-disease-and-insulin-resistance/, How to Prevent a Fatty Liver, Nicole Cutler, L.Ac, Natural Wellness, 2011.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18197175, Probiotic modulation of symbiotic gut microbial-host metabolic interactions in a humanized microbiome mouse model, Martin FP, et al, Retrieved February 11, 2011, Molecular Systems Biology, January 2008.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21292470, Probiotics as an emerging therapeutic strategy to treat NAFLD: focus on molecular and biochemical mechanisms, Iacono A, et al, Retrieved February 11, 2011, The Journal of Nutritional Biochemistry, February 2011.





LINK
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)