Dobar razlog za sprječavanje oboljenja masnih jetara

Procjena je kako 25-30% Amerikanaca ima masna jetra, stanje koje može napredovati u cirozu ako se ne otkrije rano te ne liječi. Studija iz Ujedinjenog Kraljevstva naglašava rizike od ciroze pružajući čak i veći poticaj za otkrivanje oboljenja masnih jetara i sprječavanje da ovo stanje uzrokuje cirozu jetara.

O masnim jetrima

Masna jetra je stanje opisano kao prekomjerno nakupljanje masnoće u jetrima. Iako točan uzrok još nije utvrđen, glavni rizični faktori za masna jetra su pretilost i metabolički sindrom Prema hepatologu i docentu medicine u bolnici Mount Sinai Dr. Charissa Chang, „Masna jetra je jetrena manifestacija metaboličkog sindroma. Zbog toga je povezana sa svim ostalim karakteristikama metaboličkog sindroma: visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, visokim kolesterolom i povećanjem opsega struka.“

Iako je općepoznato da su osobe koje konzumiraju alkohol podložne akumuliranju masnoće u jetrima te posebno podložne jetrenim oboljenjima, osobe koje ne konzumiraju alkohol nisu imune od problema sa jetrima. Opisujući akumulaciju masnoće u jetrima osoba koji mali konzumiraju alkohol ili ga čak ne konzumiraju, ne-alkoholno oboljenje masnih jetara (NAFLD) je najučestalije jetreno oboljenje u SAD.

Uobičajeno navodeći kao masna jetra, NAFLD opisuje dva stanja; steatoza i ne-alkoholni steatohepatitis (NASH). Steatoza je blagi oblik kada masnoća u jetrima nije popraćena upalom ili oštećenjem. NASH je ozbiljniji stadij kada je nakupljanje masnoće popraćeno upalom. Kao rezultat upale dolazi do formiranja tkiva ožiljka zajedno sa NASH – proces koji može napredovati do ciroze jetara.

O cirozi

Ciroza je polako napredujuće oboljenje kod kojeg je zdravo jetreno tkivo zamijenjeno sa fibroznim tkivom ožiljka. U jetrima tkivo ožiljka ima slijedeće reperkusije:

  • Blokira protok krvi ometajući na taj način detoksifikaciju
  • Usporava procesuiranje hranjivih tvari, hormona lijekova i prirodno proizvedenih toksina u jetrima
  • Usporava proizvodnju proteina i ostalih neophodnih supstanci koje proizvodi jetra.

Ne iznenađuje kako ciroza umanjuje sposobnost funkcioniranja jetara. Prema National Institutes of Health, ciroza je dvanaesti vodeći uzročnik smrti odo oboljenja u SAD. Masna jetra, hepatitis C i zloupotreba alkohola su najučestaliji uzročnici ciroze ali sve što oštećuje jetra može prouzročiti cirozu.

Upozorenje za cirozu iz masnih jetara

Objavljeno u lipnju 2011 u izdanju Hepatology, istraživači su izradili studiju kako bi istražili i usporedili dugoročnu morbiditet i mortalitet kod pacijenata sa uznapredovanim NAFLD i uznapredovanim kroničnim hepatitisom C. Na osnovi prikupljenih podataka istraživači su došli do važnog otkrića za osobe sa oboljenjem masnih jetara.

Iako nije veliko iznenađenje, otkrili su kako su osobe sa masnim jetrima kod kojih je došlo do progresije u cirozu (stadij 4 na Child-Plough ljestvici) bile u puno goroj poziciji nego li one kod kojih je oboljenje masnih jetara imalo progresiju u uznapredovanu fibrozu (stadij 3 na Child-Plough ljestvici). Detaljnije:

  • Osobe sa NAFLD i stadijem 4 ožiljaka (ciroza) su imali veću učestalost komplikacija vezanih uz jetra uključujući karcinom jetara nego li one sa 3 stadijem ožiljaka na jetrima.
  • Osobe sa NAFLD i 4 stupnjem ožiljaka (cirozom) su više bile povezane sa smrtnošću vezanim uz jetra nego li one sa 3 stupnjem ožiljaka na jetrima.


Prevencija ciroze

Prema Changu, „jednom kada je došlo do ciroze kod pacijenta sa NASH, ne postoji puno opcija koje bi preokrenule oštećenje.“ Očigledno, poruka Dr. Changa i Britanske studije je detekcija oboljenja masnih jetara što je prije moguće te implementacija strategija u sprječavanju progresije u cirozu.

Znaci i simptomi NAFLD prije značajnog oštećenja jetara mogu lako proći nezamijećeni. Zbog toga, prvi korak prema sprječavanju progresije masnih jetara u cirozu je implementacija rutinskog testiranja. Rana detekcija NAFLD može pomoći da se više osoba uključi u slijedeće korake u sprječavanju ciroze:

- Apstinencija – Konzumacija alkohola je siguran put prema uništavanju jetrenih stanica. Iako neki izvori sugeriraju ograničenu konzumaciju alkohola, osobe kod kojih je potvrđen NAFLD se savjetuju da potpuno apstiniraju od konzumacije alkohola.

- Minimizirati izlaganje toksinima – smanjivanje izlaganja sintetičkim kemikalijama kao što su proizvodi za čišćenje i pesticidi zbog toga što predstavljaju dodatan teret na funkcioniranje jetrenih stanica. Ako često dolazite u kontakt sa ovim kemikalijama nosite zaštitnu odjeću i masku za lice.

- Cijepljenje – Ako niste cijepljeni, cijepite se protiv hepatitisa B ili A. Obolijevanje jednim od ovih virusa koje se može spriječiti dok se istovremeno borite sa NAFLD čini vaša jetra podložnija oštećenjima.

- Prehrana – Konzumacija dobro izbalansiranih, hranjivih sastojaka u nisko kaloričnoj dijeti pomaže u opskrbljivanju tijela sa sastojcima neophodnim za optimalno funkcioniranje. S druge strane, konzumiranje obrađene, zašećerene ili masne hrane pojačava upalu jetara.

- Zaštita jetrenih stanica – dodavanje prehrani mlijeka čička (silymarina) može spriječiti daljnja oštećenja jetara zbog toga što je on poznat po jačanju vanjskih zidova jetrenih stanica koje sprječavaju oštećenja. Dodatno, jetrene stanice mogu biti zaštićene od oksidativnih oštećenja konzumirajući namirnice bogate antioksidantima.

Uzimajući u obzir kako je najmanje četvrtina odraslih Amerikanaca pogođena (a većina to i ne zna), postoje svi razlozi za uključivanje testiranja na masna jetra u rutinske programe testiranja. Dodatno, osobe kod kojih je potvrđen NAFLD se savjetuju da spriječe njegovo napredovanje na svaki mogući način. Kao što je potvrđeno u istraživanju iz UK, sprječavanje ciroze može imati važnu ulogu u smanjenju komplikacija i smrti kao rezultata oboljenja masnih jetara.


Autor:
Nicole Cutler, L.Ac.

Reference:

http://articles.nydailynews.com/2010-10-06/entertainment/27077329_1_liver-disease-metabolic-syndrome-hepatitis, The skinny on fatty liver: Weight and metabolic disorders put millions at risk, Katie Charles, Retrieved July 9, 2011, NY DailyNews.com, 2011.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.24491/abstract, The natural history of nonalcoholic fatty liver disease with advanced fibrosis or cirrhosis: An international collaborative study, Neeraj, Bhala, et al, Retrieved July 8, 2011, Hepatology, June 2011.
http://www.doctorslounge.com/index.php/news/pb/21276, Fewer Complications With NAFLD Than Hepatitis C Virus, Retrieved July 8, 2011, HealthDay, 2011.
http://www.webmd.com/digestive-disorders/cirrhosis-liver, Cirrhosis of the Liver, Retrieved July 9, 2011, WebMD, LLC, 2011.





LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)