Da li je kava bez kofeina dobra za vaša jetra

bezkofeinska kavaČini se kako je pijenje kave zdrava navika za osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem ali ne mora vrijediti i za kavu bez kofeina.
Kako je kava rasprostranjena u cijelom svijetu, Amerikanci su samo jedna grupa osoba koja voli svoju kavu. Zbog toga što približno 83% odraslih Amerikanaca konzumiraju kavu, svaka zdravstvena dobrobit koja je povezana sa ovim popularnim napitkom je dobra vijest. Nekoliko relativno svježih analiza su one koji se nadaju da će odagnati oštećenje jetara i prevenirati karcinom stavili u skupinu koja hvali zdravstveni učinak kave. Ne znajući da li za njih vrijede dobri učinci za jetra, puno osoba koje su osjetljive na sadržaj kofeina u kavi su se prebacile na kavu bez kofeina. Nažalost, potencijalne dobrobiti za jetra kave bez kofeina su manje poznate i predmetom su mnogih rasprava.

Dobrobiti kave za jetra

Tijekom proteklih nekoliko godina nekoliko dobro napravljenih studija su zaključile kako ja kava dobra za zdravlje jetara.

  • U 2005 godini istraživanje koje je objavljeno u Journal of the National Cancer Institute je otkrilo povezanost između pijenja kave i smanjenog rizika od karcinoma jetara. Studija koja je provedena na više od 90,000 Japanaca otkrila je kako osobe koje piju kavu svakodnevno ili skoro svaki dan imaju upola manji rizik od karcinoma jetara od onih koji nikako nisu pili kavu. Istraživači su otkrili kako se zaštitni učinak događa kod ljudi koji su pili jednu ili više palica kave dnevno te povećali konzumaciju na tri ili četiri šalice. Zbog toga što je kava vez kofeina rijetka u Japanu, nije se uspoređivao učinak obične kave i one bez kofeina.
  • U veljači 2012 godine u žurnalu Hepatology istraživači su istražili učinak konzumacije kave sa kofeinom na osobe sa masnim jetrima. Njihova otkrića su bila ohrabrujuća za približno četvrtinu Amerikanaca sa oboljenjem ne-alkoholnih masnih jetara: konzumacija kave je pokazala sposobnost sprječavanja progresije fibroze.
  • U svibnju 2013 godine u Journal of Gastroenterology and Hepatology, kofein je izdvojen kao komponenta kave koja može spriječiti progresiju fibroze jetara. Istraživači su otkrili pozitivnu vezu između kofeina i inhibicije oštećenja jetara.

O kavi bez kofeina

Kofein je uobičajeno konzumiran psihoaktivan lijek u svijetu. Neke od njegovih efekta na ponašanje mogu sličiti na onih od kokaina, amfetamina i ostalih stimulativnih droga. Pretežno zbog problema koji dolaze iz upotrebe kofeina, neke se osobe odlučuju za kavu bez kofeina. Razlozi mogu uključivati povećanje krvnog pritiska, pogoršanje simptoma menopauze, ometanje sna, uzrokovanje nervoze i povećane tjeskobe – pretpostavlja se da su to razlozi zbog kojih je približno 12% kave koja se konzumira u svijetu bez kofeina.

Samo zbog toga što je bez kofeina, ne mora značiti da je dobra za vaše zdravlje:

  • Kava bez kofeina ipak ima malo kofeina. Postoje nekoliko različitih metoda obrade ali mala količina kofeina ipak ostaje u bez kofeinskoj kavi.
  • Neke bez kofeinske kave se obrađuju sa metilen kloridom, otapalom koje se koristi za odstranjivanje kofeina. Nažalost, mala količina ovih kemikalija ostaje u zrnima. Metilen klorid je dokazano karcinogen koji je toksičan za pluća, nervni sistem, jetra, mukozne membrane i centralni nervni sistem.
  • Zbog vrsti zrna koja se koriste, pokazalo se kako je bez kofeinska kava kiselija nego li kofeinska kava ili samostalni kofein. Bez kofeinska kava je uobičajeno proizvedena iz Robusta zrna koja imaju veći sadržaj masnoća zvanih diterpeni nego li ostali oblici zrna kave. Diterpeni su supstance koje stimuliraju proizvodnju masnih kiselina u tijelu koje mogu prouzročiti hiper-kiselost u probavnom sistemu.

Sa kemijske perspektive, kava je nevjerojatno kompleksna tekućina. Kao dodatak kofeinu, kava sadrži više od 1000 različitih sastojaka od kojih su neki imaju ljekovita svojstva. Neki stručnjaci tvrde kako ista zaštitna svojstva za jetra mogu biti povezana sa bez kofeinskom kavom kao što su i sa običnom kavom. Tri sastojka kave koja to pokazuju uključuju:

  1. Kofeinska kiselina – nalazi se u kavi ali nije povezana sa kofeinom, kofeinska kiselina je fenol sa antioksidativnim i anti-karcinogenim svojstvima.
  2. Klorogenična kiselina – također je se može pronaći u kavi bez obzira na sadržaj kofeina, klorogenična kiselina je antioksidant koji može smanjiti proizvodnju glukoze od strane jetara.
  3. Ferulična kiselina – još jedan antioksidant u kavi, feurlična kiselina može smanjiti nivo glukoze u krvi, te nivoe kolesterola i triglicerida u krvi.

Bez kofeinska kava za jetra

Za razliku od studija koje procjenjuju učinak najjače kave na zdravlje jetara, nema puno pokusa koji istražuju bezkofeinsku kavu na isti način.

Istraživanje koje je provedeno 2005 godine u Japanu potvrđuje sposobnost kave da spriječi karcinom jetara je provedeno sa običnom kavom, ne bez kofeinskom. Bacajući još više sumnje na bez kofeinsku kavu, Američka studija koja je objavljena u siječnju 2010 u izdanju žurnala Hepatology je otkrila kako je kofein u kavi neophodan za zaštitu protiv progresije fibroze jetara. U ovoj studiji:

  • Pacijenti koji su podvrgnuti biopsiji jetara su u tri prigode tijekom perioda od šest mjeseci popunili detaljan upitnik.
  • Unos kofeina je bio uspoređen između pacijenata sa blagom i uznapredovanom fibrozom.
  • Dnevna konzumacija kofeina je bila povezana sa smanjenom fibrozom jetara.
  • Konzumacija kofeina iz ostalih izvora osim kave ili bez kofeinskom kavom nije bila povezana sa smanjenjem fibroze jetara.

Iako potvrđuje vrijednost kave kod osoba sa kroničnim oboljenjima jetara, ova Američka studija iz 2010 godine nije dovoljna za donošenje zaključaka o bez kofeinskoj kavi.

U Brigham and Women’s Hospitalrigham and Women’s Hospital u Bostonu su bili analizirani podaci iz dvije velike studije - Nurses’ Health Study of women i Health Professionals’ Follow-up Study koja je uključivala muškarce. Iako niti jedna studija nije istraživala zdravstveno stanje povezano sa jetrima, ove analize na skoro 2 miliona osoba su identificirale više od 1400 slučajeva kolorektalnog karcinoma. Što je zanimljivo, istraživači nisu pronašli nikakvu povezanost između omjera karcinoma i konzumacije bez kofeinske kave ili čaja ali su otkrili kako osobe koje redovito piju dvije ili više šalica dnevno bez kofeinske kave imale približno upola manje učestalosti rektalnog karcinoma od onih koji nikada nisu pile bez kofeinsku kavu. Istraživači su nagađali da ta razlika može biti zbog razlike u stilu života sugerirajući kako oni koji piju bez kofeinsku kavu mogu imati sveukupno veću svjesnost o zdravlju.

Sinteza svih raspoloživih informacija nam još ne daje dovoljno informacija o potencijalnoj dobrobiti za zdravlje jetara. Kako trenutno stoje stvari, čini se da dokaz koji bi povezao zaštitu jetara s kavom treba i stanovitu kofeinsku raznolikost. Ipak, ako ne pijete kavu ili iz nekog drugog razloga konzumirate bez kofeinsku kavu (pripazite da izbjegavate zrna obrađena sa metilen kloridom), nemojte brinuti o tome što propuštate dobrobit kave za jetra. Iako je konzumacija kofeinske kave jedna navika koja može biti korisna za sveukupno zdravstveno stanje, postoji mnogo ostalih načina na koji se možete pobrinuti za zdravlje vaših jetara.

Autor originalnog članka:
Nicole Cutler L.Ac.

Reference:

http://jnci.oxfordjournals.org/content/97/4/293.abstract, Influence of Coffee Drinking on Subsequent Risk of Hepatocellular Carcinoma: A Prospective Study in Japan, M Inoue, et al, Retrieved August 3, 2013, Journal of the National Cancer Institute, February 2005.
http://www.bidmc.org/YourHealth/HealthNotes/GIHeartburn/NewsAdvances/GoodNewsforCoffeeDrinkersItMayProtectyourLiver.aspx, Good News for Coffee Drinkers: It May Protect Your Liver, Heather Maloney, Retrieved August 2, 2013, Beth Israel Deaconess Medical Center, 2013.
http://www.foodmanufacturing.com/news/2013/04/consumer-trends-83-percent-americans-drink-coffee, Consumer Trends: 83 Percent of Americans Drink Coffee, Retrieved August 2, 2013, Advantage Business Media, 2013.
http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Health_Letter/2012/January/what-is-it-about-coffee, What is it About Coffee?, Retrieved August 2, 2013, Harvard University, 2013.
http://www.nbcnews.com/id/6975257/ns/health-cancer/t/coffee-may-help-protect-against-liver-cancer/#.UfvW05LVDHQ, Coffee May Help Protect Against Liver Cancer, Retrieved August 2, 2013, The Associated Press, 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20034049, Increased Caffeine Consumption is Associated with Reduced Hepatic Fibrosis, Modi AA, et al, Retrieved August 2, 2013, Hepatology, January 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21987293, Association of coffee and caffeine consumption with fatty liver disease, nonalcoholic steatohepatitis, and degree of hepatic fibrosis, Molloy JW, et al, Retrieved August 3, 2013, Hepatology, February 2012.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23808892, Caffeine attenuates liver fibrosis via defective adhesion of hepatic stellate cells in cirrhotic model, Shim SG, et al, Retrieved August 3, 2013, Journal of Gastroenterology and Hepatology, June 2013.
http://www.psychologytoday.com/blog/your-brain-food/201105/why-decaf-coffee-is-just-healthy, Why decaf coffee is just as healthy, Gary L. Wenk, PhD, Retrieved August 2, 2013, Sussex Directories, Inc., 2013.
http://www.steadyhealth.com/articles/Is_Decaffeinated_Or_Decaf_Coffee_Healthy__a800.html, Is Decaffeinated or Decaf Coffee Healthy?, Dr. Shelley Narula, Retrieved August 2, 2013, SteadyHealth.com, 2013.
http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/04/how-decaffeinated-coffee-is-made/, How Decaffeinated Coffee is Made, Julia, Retrieved August 3, 2013, Vacca Foeda Media, 2013.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)