Boje za kosu i jetra

boje za kosuBoja za kosu može se poboljšati slika o sebi te podići moral osobe koja živi sa kroničnim oboljenjem jetre. Prije sudjelovanja u ovom ritualu ljepote, pogledajte pet sugestija za smanjenje toksičnosti koju ovi proizvodi mogu predstavljati za vašu jetru.

Naša uvijek vidljiva kosa predstavlja jednu od četiri karakteristika za prepoznavanje. Puno osoba se oslanja na proizvode za bojenje kose kako bi mladi svijetli izgled kose, posebno kada se počnu pojavljivati sjede ili sive vlasi. Ipak, neke od kemikalija u proizvodima za bojanje kose mogu predstavljati dodatan teret za nekoga tko se već bori sa jetrenim oboljenjem.

Zabrinutost za jetru

Bez obzira na uzrok kroničnog oboljenja jetre, njezina progresija može ubiti jetrene stanice. Virusni hepatitis, konzumacija alkohola, oboljenje masne jetre ili ostala povezana oboljenja mogu prouzročiti smrt jetrenih stanica što može dovesti do stvaranja ožiljaka na jetri. Ako jetrene stanice nsu u mogućnosti da se regeneriraju te se nastavi stvaranje ožiljaka, može doći do stalne fibroze jetre, ciroze ili čak do karcinoma jetre.

Kako bi spriječili kontinuirano oštećenje jetrenog tkiva, osobe sa kroničnim oboljenjem jetre se moraju educirati o svim aspektima funkcije jetre. Jedna od stotine funkcija koju jetre obavlja svaki dan je detoksifikacija – jedna od najvažnijih funkcija. Kao što filtar za ulje u automobilu sprečava da se nečistoće nakupljaju u motoru, odgovornost jetre je da filtrira toksine iz krvotoka. Ako se filtar za ulje začepi sa otpadom tako da je onemogućen protok ulja, automobil neće raditi. Slično tome, što je više ne funkcionalnog tkiva jetre sa ožiljcima koje sprječava filtriranje, to je više toksina koji se nagomilavaju i ulaze u krvotok.

Toksini ulaze u naš krvotok na tri primarna načina: konzumacijom, inhalacijom i apsorpcijom preko kože. Na ogorčenje osoba sa jetrenim oboljenjem, toksini koji se nanesu na kosu mogu vrlo lako doći u kontakt sa kožom lubanje i preko nje se apsorbirati u krvotok.

Boja za kosu

Puno osoba koje se bore sa kroničnim oboljenjem mogu obnoviti povjerenje u sebe tako što poprave svoj izgled. Bojanje kose može biti čarobno rješenje koje pretvara jednoličnu kosu u sjajnu a sijede vlasi u one bogate bojama. Iako postoji veliki opseg proizvoda za kosu sadrže neke toksične kemikalije, smatra se da proizvodi za bojanje kose predstavljaju najveći zdravstveni rizik u kozmetičkoj industriji.

U zavisnosti što netko želi postići, proizvodi za bojanje kose uvijek upotrebljavaju kemijska sredstva za postizanje cilja. Prema stručnjakinji za bojanje kose Theresi Dufour iz Herbavita Corporation u sjevernoj Americi, kemikalije koje se koriste za bojanje kose imaju dvije svrhe:

  1. Otvaranje epiderme kose za lakše bojanje
  2. Za taloženje boje

Prema stručnjacima za bojanje kose, nanošenje boje i njena trajnost zavise o sposobnosti proizvoda da „otvore“ epidermu kose. Bez ove akcije bi došlo do ispiranja boje sa prvim pranjem kose. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ne regulira proizvode za kosu ali John Bailey, direktor agencije za boje i kozmetičke programe upozorava na potrošače da „razmotre manjak dokazane sigurnosti“ kada razmatraju bojanje kose.

Tri kemikalije za koje se nagađa da imaju najveću toksičnost uključuju:

1) p-fenilendiamin (PPD) – PPD se primarno upotrebljava kao posredno bojilo te kao bojilo. Kratkotrajno izlaganje visokim dozama PPD može prouzročiti ozbiljni dermatitis, iritaciju oka, astmu, gastritis, zatajenje bubrega, vrtoglavicu, tremor, grčeve i komu. Kronično izlaganje PPD može utjecati na funkciju bubrega i jetre i može prouzročiti plavkaste promjene boje usnica ili jezika.

Iako nisu raspoložive informacije o reproduktivnim, razvojnim ili kancerogenim učincima PPD na ljudima, ovi mogući učinci ukazuju na značajni nivo toksičnosti. PPD se također može odnositi na fenilenediamin, fenilenediamin dihidroklorid, benzenediamine dihidroklorid ili amino-anilinin dihidroklorid.

2) Anilinske boje – dobivene iz ugljenog katrana, ove tekuće kemikalije se komercijalno upotrebljavaju za polu trajno bojenje kose. Različita anilinska bojila se često smatraju da su toksična i iritirajuća za oči, kožu i sluzne membrane. Povijesno, za ova bojila je dokazano za uzrokuju u nekim slučajevima slijepilo kada se primjenjuju u područjima oko očiju.

3) 4-APBNacionalni centar za toksikološka istraživanja FDA je otkrio kako većina proizvoda koja se ne radi po narudžbi a za bojanje kose u crno, crveno i plavo sadrži poznati kancerogen, 4ABP.

Iako je većina objavljena, informacije o bojama za kosu se uglavnom odnose na ove tri kemikalije. Osim njih postoji nebrojeno ostalih potencijalnih toksičnih kemikalija u u sredstvima za bojanje kose.

Bojanje kose i odgovornost za jetru

Većina stručnjaka za zdravlje se slaže da je ne bojanje kose najsigurniji put za svakoga koji sumnja u sposobnosti jetre da filtrira toksine. Ipak, emocionalni podstrek koji može doći kao rezultat bojanja kose donosi značajnu dobrobit za osobu sa jetrenim oboljenjem. U slučaju odabira bojanja kose, razmotrite slijedećih pet sugestija kako bi minimizirali njezin utjecaj na jetru.

1) Povremeno – Studije ukazuju kako toksičnost uobičajeni uključuje veću količinu kemikalija. Ako bojite kosu samo povremeno možete značajno smanjiti izlaganje toksinima.

2) Izbjegavajte kožu glave – Iako većina uputa za bojanje kose savjetuje izbjegavanje kontakta sa kožom glave, ovo se rijetko događa. Većina osoba želi obojiti kosu od korijena koji je pričvršćen za kožu glave. Ipak, što više kemikalije dođe u kontakt sa kožom glave to je veća vjerojatnost da će vaša koža apsorbirati kemikalije.

3) Uvijek nosite rukavice – Kako bi spriječili dodatnu apsorpciju preko kože, osigurajte da su vaše ruke uvijek dobro pokrivene kada nanosite proizvod za bojanje kose.

4) Izaberite manje toksične marke – Iako manje toksične marke mogu slabije prekriti sijede ili traju kraće vrijeme, one predstavljaju dobru alternativu za smanjenje količine toksina. Potražite manje toksične, skroz prirodne boje za kosu koje ne koriste toksične kemikalije, kao što su marke Herbavita, EcoColors, Naturtint, Aubrey Organics i Clairol’s Castings line. Hennas, koja je raspoloživa u većini salona je također dobra, sigurna opcija koja nije trajna.

5) Zaštitite vašu jetru – Ako se ipak odlučite za boju za kosu bogatu kemikalijama, barem zaštitite stanice vaše jetre od dodatnog oštećenja. Desetljeća kliničkog istraživanja su pokazala kako svakodnevno uzimanje visoko kvalitetnog silymarina jača vanjske dijelove stanica jetre i s time sprječava njihovu smrt.

Ne postoji sumnja kako dobar vanjski izgled može pomoći da se unutra osjećamo dobro. Ovaj fenomen je ono što daje poticaj kozmetičkoj industriji. Zbog toga što je bojanje kose popraćeno toksičnim rizikom, osobe sa narušenom jetrenom funkcijom trebaju sa oprezom pristupiti popularnom zahtjevu za dobrim izgledom. Imajući na umu gore navedene sugestije, osoba sa jetrenim oboljenjem može sa odgovornošću postići transformaciju kose kakvu želi.


Reference:

http://pubweb.epa.gov, p-Phenylenediamine, United States Environmental Protection Agency, 2007.

www.buzzle.com, Avoiding Toxic Hair Care Products, Editors of E/The Environmental Magazine, Buzzle.com, 2007.

www.hairboutique.com, Non-Toxic Hair Color Facts, Karen Marie Shelton, hairboutique.com, 2007.

www.lesstoxicguide.ca, Cosmetics and Personal Care, Environmental Health Association of Nova Scotia, 2007.




LINK
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)