Boehringerov kandidat za hepatitis C lijek se može natjecati sa najnovijim tretmanima

HCVBoehringer Ingelheim vjeruje kako bi jedan od njegovih istražnih lijekova za hepatitis C (HCV) mogao skratiti vrijeme liječenja pacijenata te pomoći kod teško lječivih slučajeva.

Kod liječenja hepatitisa C je nedavno učinjen veliki napredak sa Jansennovim Incivo (telaprevir) te Merckovim i Rocheovim Victrelisom (boceprevir), oba nedavno odobrena u Europi.

Boehringer je izjavio kako bi njegov lijek BI 201335 smanjiti vrijeme uzimanja lijeka kod pacijenata na 12 tjedana, nadmašujući perfomance od Incivo.

Faza IIb studija SILEN-C1 i SILEN-C3 kombinira inhibitor proteaze sa standardnim liječenjem pegiliranim interferonom (PegINF) i ribavirinom (RBV) – koje je uspješno kod samo pola slučajeva – kod prethodno neliječenih pacijenata sa genotipom 1.

SILEN-C3 je pokazala da BI 201335 može poboljšati stalan virološki odgovor (SVR) povećanje vjerojatnosti izlječenja oboljenja – u usporedbi sa 48 tjedna liječenja samo sa PegIFN/RBV.

Među pacijentima koji su postigli produženi brzi virološki odgovor (eRVR), 12 tjedana sa BI 201335 je bilo dovoljno za postizanje SVR.

Pacijenti sa nedetektabilnom HCV RNA u krvi prije 12 tjedna su imali sličan omjer SVR, bez obzira da li su liječeni 12 tjedana (82%) ili 24 tjedna (81%).

SILEN-C1 je pokazala kako većina pacijenata sa teže lječivim HCV podvrstama kao što je virusni GT1a – najteže lječivi genotip – ili IL28B non-CC genski varijant (polimorfija) – postigla SVR.

Kod pacijenata sa GT1a, omjer SVR je bio 82% dok je 84% onih sa GT1b postiglo SVR. U međuvremenu 71% pacijenata sa non-CC polimorfijom IL28B gena – koji imaju manje šanse za postizanje SVR sa liječenjem PegIFN/RBV – i svi oni sa CC polimorfijama su postigli SVR. Kod pacijenata bez IL-28B genotipa, 86% je postiglo SVR.

HCV je glavni uzročnik kroničnog jetrenog oboljenja i transplantacije jetre a procjenjuje se kako je širom svijeta inficirano 170 miliona osoba.

„Skraćivanjem dužine liječenja za pacijente sa HCV je jedan od nekoliko važnih ciljeva za Boehringer Ingelheim zbog toga što mi želimo izumjeti bolji lijek za ovo kronično oboljenje,“ izjavio je Klaus Dugi, stariji medicinski potpredsjednik Boehringera.

Rezultati faze III studija za ovaj lijek se očekuju 2013 godine ako BI 201335 nastavi napredovati, Boehringer će se suočiti sa velikom konkurencijom na tržištu.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)