Australijska policija ispituje slučajeve hepatitisa u klinici za pobačaje

injekcijaAustralijska policija istražuje da li je žena tretirana u klinici za pobačaje namjerno inficirana sa hepatitisom C zbog toga što je broj slučajeva povezanih sa centrom narastao na 22.
Policija je izjavila kako ispituje kako su pacijenti u medicinskom centru u Melburnu, koji obavlja abortuse u kasom stadiju, dobili oboljenje koje se prenosi preko krvi i može se razviti u cirozu i rak jetre.

„Detektivi rade na otkrivanju da li je neka kriminalna aktivnost dovela do prenošenja hepatitisa C na pacijente u centru između 2008 i 2009 godine,“ izjavila je policija u priopćenju.
Na upit da li uključuje istragu da su žene bile namjerno inficirane, glasnogovornik policije je izjavio za AFP: „To će biti dio istrage.“

Zdravstveni službenici su izjavili kako je 44 žena koje su do sada posjetile Melbourne's Croydon Day Surgery pozitivne na test za virus od kojih je 22 slučajeva povezano sa klinikom.

Četrnaest žena čeka daljnje testiranje kako bi otkrilo da li je njihovo oboljenje povezano sa centrom dok se ostalih osam već oporavilo, što znači da dužnosnici ne mogu reći da li je njihovo oboljenje povezano sa grupom.

Prethodni testovi svog osoblja centra je otkrilo kako anesteziolog koji tamo radi ima hepatitis C. Te žene od kojih se zatražilo testiranje su sve prošle proceduru u klinici uključujući ovog liječnika koji je suspendiran u veljači.
Ovaj slučaj se pojavio u javnosti ranije ove godine kada je kod 12 žena koje su bile u klinici otkriveno kako su inficirane sa ovim oboljenjem od kojih je devet kasnije povezano sa liječnikom preko iscrpnog genetskog testiranja vrste infekcije.

Glavni medicinski službenik John Carnie je izjavio istražiteljima kako do sada nije nije pronađen niti jedan problem sa procedurom infekcijske kontrole u centru.
„Što se više slučajeva otkrije u ovoj ustanovi, to sve teže postaje objasniti ih kao slučajnost,“ izjavio je.

Carni je izjavio kako vlada pokušava stupiti u kontakt sa svim ženama kod kojih je u tretman bio uključen suspendirani anesteziolog između 2006 i 2009 godine.
Izjavio je kako se neke osobe mogu oporaviti od hepatitisa C bez tretmana ali u ostalim slučajevima je potrebno liječenje.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)