AASLD: Testiranje na HCV nakon rođenja je isplativo

hcvPrema studiji objavljenoj na AASLD, na određenoj skupini koja je praćena na hepatitis C (HCV), dokazano je kako je testiranje na HCV pri porodu visoko isplativo čak i kada je prilagođeno za univerzalno liječenje sa direktno djelujućom antivirusnom terapijom.

Univerzalno testiranje na HCV osoba rođenih u periodu 1945-1965 godine bi otkrilo 800,000 novih slučajeva HCV infekcije i spriječilo 82,000 smrtnih slučajeva po cijeni od 15,700$ po dobivenoj kvalitetom prilagođenoj godini života (QALY)

Pod pretpostavkom da bi tretman sa pegiliranim interferonom i ribavirinom spriječio približno 120,000 smrtnih slučajeva po cijeni od 35,700$ po QUALY, što je još uvijek unutar opće prihvaćenog raspona za isplativost.

Ova otkrića su bila objavljena simultano na sastanku AASLD i online u Annals of Internal Medicine.

„Sa novom strategijom prepoznavanja slučajeva, ozbiljne posljedice kronične HCV infekcije su predviđene u rezultatu u povećanju tereta za javno zdravstvo tijekom slijedeća dva desetljeća,“ napisali su u zaključku David P. Rein sa kolegama iz National Opinion Research Center.

„Čini se kako je praćenje kohortnih skupina povezanih sa porođajem razumna strategija za identificiranje asimptomatskih slučajeva hepatitisa C,“ nadodali su.

Više od 4 miliona Amerikanaca ima antitijela na HCV koja dovode do kronične infekcije kod približno 75% slučajeva. HCV infekcija se češće događa kod odraslih osoba rođenih između 1945 i 1965 od kojih je većina inficirana 20 do 40 godina prije dijagnosticiranja, napisali su autori u uvodu.

Procijenjena smrtnost povezana sa HCV varira između 7000 i 13000 smrtnih slučajeva u 2005 godini. Bez promjena u trenutnom pristupu identifikacije slučajeva, broj smrti od HCV će se povećati na 35000 do 2030 godine, nastavili su autori.

Klinički pokusi sa pegiliranim interferonom i ribavirinom su pokazali efikasnost u 46% pacijenata inficiranih sa HCV genotipom 1 (za koji se smatra da je inficirano 70% bijelaca i 90% Afroamerikanaca u SAD) te kod 81% pacijenata inficiranih sa genotipom 2 ili 3.

CDC preporuča testiranje na antitijela za osobe sa rizičnim ponašanjem u povijesti, izlaganjem ili zdravstvenim pokazateljima povezanim sa HCV infekcijom (kao što su intravenski ovisnici i pacijenti na hemodijalizi). Čak i u tom slučaju, do 50% osoba inficiranih sa HCV nije svjesno svog statusa, napisali su autori.

Proširivanjem preporuka za testiranje na kohortnu grupu koja pokriva period od 1945-1965 godine nudi se potencijalno sredstvo za povećanje detekcije i tretmana HCV infekcije. Takva strategija bi povećale cijene zdravstvenih usluga, ali ostaje nejasno da li bi dodatni troškovi ponudili potencijalnu korist od proširenog testiranja.

Osvrćući se na ovaj problem, Rain i kolege su izvršile analizu zasnovanu na podacima dobivenih iz National Health and Nutrition Examination Survey, Medicare reimbursement information te objavljenih izvora.

Analitički model je uključio procjenjene troškove HCV testiranja na 67 miliona Amerikanaca rođenih od 1945 do 1965 godine koji su imali najmanje jedan posjet u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u 2006 godini. Autori su također izračunali životnu lijenu liječenja na približno 2.4 miliona pacijenata sa HCV pozitivnim rezultatima, gubitak produktivnosti povezan sa oboljenjem, povećani gubitak QALY i ostale relevantne činjenice.

U usporedbi sa trenutnim pristupom identifikacije HCV infekcije, testiranje pri rođenju bi identificiralo 808,580 dodatnih slučajeva HCV infekcije po cijeni 2,874$ po slučaju. Tretman dodatnih slučajeva bi rezultirao dodatnim 348,000 QALY zajedno dosežući ukupnu cijenu od 5.5 milijardi dolara.





Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)