8 obećavajućih lijekova za hepatitis C

HCV 8 lijekovaTrenutno, pegilirani interferon i ribavirin su standardni tretman za hepatitis C. Zbog toga što ovi lijekovi imaju približan omjer uspjeha od 50%, farmaceutske firme se utrkuju u pronalaženju efikasnijih alternativa.

Iako se izvještaji o uspješnim hepatitis C pokusima pojavljuju tek sitnim slovima u dnu vijesti, postoji serija prepreka koju potencijalni novi lijek mora preći prije nego što dospije na tržište. Zbog toga je svega nekoliko lijekova za hepatitis C koji su prošli početni proces provjere te izvješćuju o ohrabrujućim podacima u vezi sigurnosti i efikasnosti.



Human Genome Sciences
NovartisNovartis


1. Albuferon - Human Genome Sciences i Novartis studiraju albuferon, dugotrajni oblik interferona alfa-2b sjedinjen sa albuminon, proteinom iz ljudske krvi. Albuferon je trenutno u tekućoj Fazi 3 kliničkih pokusa koje procjenjuju sigurnost, podnošljivost i efikasnost u usporedbi sa Pegasysom, međutim, zbog plućnih komplikacija istraživači su bili prisiljeni smanjiti doziranje albuferona.


PharmassetRoche
 

2. R7182 - Pharmasset i Roche zajednički razvijaju R7182, nukleosidni inhibitor polimeraze za liječenje kroničnog hepatitisa C. U siječnju 2009. godine proizvođači su najavili pokretanje Faze 2b studije o različitom doziranju R7128 u kombinaciji sa Pegasysom i ribavirinom. Primarni rezultati iz ove nove studije se očekuju koncem 2009 godine.


Intermune


3. ITMN-191 – U siječnju 2009 godine InterMune je izvijestio o rezultatima iz male Faze 1 studije inhibitora proteaze ITMN-191 u kombinaciji sa Pegasysom i ribavirinom. Iako su rezultati iz ovog pokusa bili ohrabrujući, početak Faze 2b studije ITMN-191 sa različitim dozama u različitim intervalima i sa različitim trajanjima u trećem kvartalu 2009 godine. Napomena: ITMN-191 se prije zvao R7227.


PharmassetRoche
Intermune


4. INFORM-1 – R7128 i ITMN191, zajedno sa ribavirinom se testiraju u prvoj kombiniranoj terapiji bez interferona. Tijekom 2009. godine se očekuje prikupljanje, analiza i objavljivanje INFORM-1 rezultata sa doprinosom većem razumijevanju učinkovitosti ovih inhibitora proteaze i polimeraze kao i objavljivanje bilo kojih sinergijskih efekata iz kombinacije ovih antivirusnih sastojaka.


Idenix

5. IDX184 – U siječnju 2009 godine Idenix Pharmaceuticals je objavio početak male Faze 2/3 dokaza koncepta studije o IDX184, nukleotidnog inhibitora polimeraze hepatitisa C. Ovo će biti mala, dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija sa eskalacijom doze koja će procijeniti sigurnost, tolerantnost i antivirusnu aktivnost od IDX184 kod HCV do sada ne liječenih pacijenata sa genotipom 1.


 
Vertex


6. Telaprevir - Vertex Pharmaceuticals ima nekoliko Faza 3 pokusa u tijeku kako bi se odredila sigurnost, tolerantnost, antivirusna aktivnost i smjernice za doziranje za Telaprevira. U 2008 godini Telaprevir je pokazao obećavajuće antivirusne rezultate u velikoj Fazi 2b studije kod do sada ne liječenih pacijenata te kod onih kod kojih tretman nije djelovao te je također pokazao potencijal za doziranje dva puta dnevno.


Schering-Plough

7. Bocaprevir – U siječnju 2009, Schering-Plough je izvjestio kako je kompletirao upis pacijenata u bocaprevir HCV SPRINT-2 studiju, ključnu Fazu 3 studije kod do sada ne liječenih pacijenata. Zajedno sa prethodnom Fazom 3 studije na pacijentima kod kojih prethodni tretman nije djelovao, preko 1500 pacijenata je upisano u Schering-Plough vodeći istražnu studiju inhibitora proteaze hepatitisa C.


BMSZymoGenetics


8. PEG-Interferon Lambada - Bristol-Myers Squibb i ZymoGenetics zajednički razvijaju ovaj dugotrajniji oblik interferona. Trenutno u Fazi 1 studije, rani podaci generirani od PEG-Interferona lambda sugeriraju kako lijek može biti siguran i bolje toleriran nego li trenutni dugo-aktivni interferoni.


Ovih prethodnih osam lijekova (ili kombinacije lijekova) su među onima koji najviše obećavaju u poboljšanju tretmana hepatitisa C. Ipak, ova lista nije iscrpna, postoji još puno sastojaka koje znanstvenici trenutno proučavaju. Sve dok FDA ne zaključi kako je jedan od ovih lijekova superioran pegiliranom interferonu i ribavirinu za liječenje hepatitisa C, moramo biti strpljivi i čekati da slijedeće generacije lijekova za hepatitis C bude odobrena.



Izvor: www.hepatitis-central.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)