60% povećanje smrtnosti od jetrenih oboljenja u prošlom desetljeću: Sve veći doprinos hepatitisa C

U novom izvješću od strane višestranačke parlamentarne hepatološke grupe i Hepatitis C Trust otkrivene su velike varijacije kod usluga vezanih za hepatitis C u bolnicama širom zemlje. U izvješću nazvanom „In the Dark“ (u mraku) otkriveno je kako postoje velike razlike u smjernicama tko treba primiti tretman te raspoloživosti podrške od strane specijalista i njege.

Hepatitis C je oboljenje koje se prenosi krvlju a koje se može spriječiti. Procijenjeno je kako je u UK između 250000 i 460000 inficirano ali većina nije svjesna da ima virus. Ako se ne liječi može dovesti do karcinoma i smrti. Smrtnost od hepatitisa C se dvostruko povećala u prošlom desetljeću kao rezultat manjeg omjera dijagnosticiranja i liječenja. Hepatitis C sada značajno doprinosi sve većem broju smrtnih slučajeva od ovog jetrenog oboljenja.

Izvješće članova parlamenta otkriva alarmirajuću nacionalnu i regionalnu statistiku smrtnosti: smrtnost od jetrenih oboljenja i karcinoma jetre se godišnje povećala od 6,058 na 9,719 između 1997 i 2008 (povećanje od 60%). U istočnom dijelu unutrašnjosti zemlje je viđeno najveći omjer povećanja tijekom tog perioda (87%), od 440 do 824. London je imao najmanji omjer povećanja (23%) od 968 na 1190. Ovo je veliki kontrast u odnosu na ostatak zapadne Europe gdje je smrt od jetrenih oboljenja već godinama u padu.

Izvješće dolazi nakon nove međunarodne statistike od strane profesora Mike Richardsa koje pokazuje kako ja u UK upotreba lijekova za hepatitis C druga najniža u usporedbi sa 14 zemalja.

Komentirajući otkrića u ovom izvješću, član parlamenta David Amess koji je ujedno i član višestranačke parlamentarne hepatološke grupe je izjavio:

„Postoji efikasan raspoloživ tretman za hepatitis C tako da ne postoji nikakvo opravdanje za veliku smrtnost koja je u porastu. Vrtoglavo povećanje smrtnosti od jetrenog oboljenja i karcinoma jetre pokazuje važnost da se hitno razvije nacionalna strategija vezana za jetru .“

pacijente. Na primjer, 11 bolnica nema specijaliziranu sestru za pružanje podrške pacijentima kroz liječenje a puno bolnica ima strategiju liječenja pacijenata koja je u suprotnosti sa NICE uputama.“

„Dodatno, otkrili smo ozbiljan propust u osnovnom praćenju usluga vezanih za hepatitis C širom zemlje koji ometa lokalno i nacionalno planiranje.“

Charles Gore, izvršni direktor Hepatitis C Trust je nadodao:
„Hepatitis C predstavlja rješiv problem u usporedbi sa puno područja u zdravstvenoj zaštiti. On može biti iskorijenjen u ovoj zemlji u idućih 30 godina ako se vlada obaveže na strategiju za dijagnosticiranje svih pacijenata, sprječavajući buduće prenose i osiguravajući visoku kvalitetu brige i tretmana za sve.“




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)