Naslovnica Vijesti iz svijeta Povišeni jetreni enzimi otkrivaju situaciju koja potencijalno ugrožava život
Povišeni jetreni enzimi otkrivaju situaciju koja potencijalno ugrožava život Ispis
Arhiva vijesti iz svijeta
Srijeda, 09 APRIL 2008 07:47

AST i ALTNova epidemiološka studija otkrila je da su povećani jetreni enzimi koji se otkriju za vrijeme rutinskih medicinskih pregleda povezani s budućom visokom stopom smrtnosti. Ova otkrića objavljena su u ožujskom izdanju magazina Hepatology.

Jetreni enzimi uključuju aspartat aminitransferaze (AST) i alanin aminotransferaze (ALT) čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre. Oko 10% Amerikanaca ima povišene jetrene enzime bez poznatih uzroka kao što su hepatitis C ili pretjerana konzumacija alkohola. Pretpostavlja se da je puno slučajeva povezano s oboljenjem ne-alkoholne masne jetre.

Studije u drugim zemljama su pokazale da su povećani jetreni enzimi povezani s budućom smrtnošću, ipak, ta veza nikada nije bila istražena kod populacije u SAD-u pa su istraživači predvođeni Tae Hoon Lee iz klinike Mayo u Rochesteru u Minesoti odlučili to istražiti. Oni su koristili podatke iz okruga Olmsted gdje većina populacije ima zdravstvenu skrb u okviru klinike Mayo, a uključuje sve odrasle pacijente koji su imali mjerenje AST ili ALT za vrijeme rutinskog mjerenja 1995. godine.Oni s povećanim nivoom iznad gornje granice bili su praćeni do travnja 2006. godine kako bi se odredilo njihovo preživljavanje.

AST je mjeren kod 18 401 stanovnika i 2 350 (13%) su imali rezultate iznad granice normale. Od 6 823 pacijenta kod kojih je mjeren ALT, 911 (13%) je imalo rezultate više od normalnog razina.

Nakon isključivanja onih koji su se odselili ili umrli unutar dvije godine (kako bi isključili smrtonosne bolesti kao uzrok povećanog nivoa jetrenih enzima), istraživači su koristili Kaplan-Meier metodu kako bi procijenili preživljavanje. Usporedili su svoje rezultate s podacima o smrtnosti iz Minnesota Whites okruga i pronašli da je povećani AST povezan sa značajno povećanom standardiziranom stopom smrtnosti (standardized mortality rate - SMR). Povećani ALT se također pokazao povezan s većim SMR. SMR je varirao između 1.21 i 1.78.

"Dokazali smo da su aktivnosti AST i ALT u serumu povezane s povećanim rizikom smrtnosti u slijedećem desetljeću",izvješćuju autori. "Veza između rezultata aminotransferaza na početku i kasnijeg rizika od smrti (isključujući prve dvije godine) je skoro linearna. Ona jasno pokazuje da ove jednostavne, jeftine analize krvi mogu predstavljati dragocjene indikatore dugoročnog ishoda."

Iako nije jasan precizan razlog za ovu povezanost, neki su u populaciji nesumnjivo imali povećane enzime kao rezultat ozbiljnog oboljenja jetre. Dodatno, autori sugeriraju da povećani AST i ALT u serumu mogu predstavljati kardiovaskularnih oboljenja (skoro 34% smrti u promatranoj populaciji bilo je prouzročeno kardiovaskularnim uzrocima). Ostali uvjeti kao kronična konzumacija alkohola mogli su također doprinijeti riziku smrtnost.

Studija je imala ograničenja. Kao prvo, Kod populacije nije bilo nasumičnog uzorka, a stanovnici su s određenim razlogom primali medicinsku pomoć. Kao drugo, njihov nivo aminotransferaza je bio mjeren samo jednom. Naposljetku, bili su uglavnom bijelci što smanjuje generalizaciju podataka. Ipak, riječ je o jakim nalazima.

"Ovi podaci temeljeni na velikom broju stanovnika jedne zajednice u SAD-u, sugeriraju da je razina seruma AST i ALT dobivena rutinskim medicinskim tretmanom povezana s budućom smrtnošću", zaključili su autori.


Izvor www.medicalnewstoday.com

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr