Hepatitis B općenito Ispis
O hepatitisu
Srijeda, 03 SEPTEMBER 2008 13:12
Popis članaka
Hepatitis B općenito
Što je Hepatitis B
Kako dolazi do infekcije
Do infekcije ne može doći
Kako utvrditi da li je netko prebolio hepatitis b i da li je ostao vironoša
Kako spriječiti bolest
kome se cijepljenje preporuča
Da li spadate u skupinu osoba s povećanim rizikom obolijevanja od hepatitisa b
Zašto se preporuča preventivno cijepljenje sve djece a ne samo onih koji su u kontaktu s oboljelim
Da li je cjepivo protiv hepatitisa B sigurno
Da li je potrebno prethodno testiranje prije cijepljenja
Da li cijepljenje protiv hepatitisa b štiti i protiv drugih vrsta hepatitisa
Gdje se možete cijepiti i dobiti više informacija o prevenciji hepatitisa b
Sve stranice

Dorada u tijeku.

Hepatitis B najrasprostranjeniji oblika hepatitisa u svijetu koji završava potpunim ozdravljenjem ili kroničnim oblikom bolesti (u oko 10% slučajeva) s mogućim posljedicama trajnim oštećenjem jetre tj. cirozom.
Virus hepatitisa B je pronađen u mumijii iz šesnaestog stoljeća u Južnoj Koreji.

Najčešće se prenosi parenteeralnim putem (krvlju – transfuzije, krvnim produktima ili nedovoljno sterilnim špricama, iglama i drugim instrumentima npr. kod tetoviranja ili prilikom ozljeđivanja) ili spolnim putem tj. spermom (nezaštićeni spolni odnos). Iako dosta rijetko, ovaj oblik hepatitisa se može prenijeti i peroralno (slinom). Moguće je tzv. vertikalni prijenos ovog tipa infekcije, znači s majke na novorođenče. Kao izvor zaraze ključne su osobe koje u sebi nose virus, ali nemaju simptome-asimptomatski kliconoše. Značajno je napomenuti da oko 30% osoba nema nikakvih simptoma!

Klinički simptomi su podjednaki kao i kod hepatitisa A, s tom razlikom da hepatitis B počinje postupno i češće pogađa odrasle. Dijagnoza se temelji na dokazivanju markera hepatitisa u krvi.

Liječenje je identično kao i kod hepatitisa A – mirovanje sve dok je bilirubin u mokraći pozitivan i jetra bolna na palpaciju, dijetna prehrana s malo masti te izbacivanje alkohola i ostalih hepatotoksičnih sredstava. U liječenju virusnog hepatitisa B u kroničnoj fazi danas se koristite interferon i Lamivudin.

Najučinkovitija mjera u borbi protiv hepatitisa B je prevencija, koja se temelji na osobnoj higijeni i higijeni okoliša te na izbjegavanju nepotrebnih parenteralnih kontakata. Nepotrebno zaboraviti niti zdravstveno niti zdravstveno prosvjećivanje o ovoj potencijalno opasnoj infekciji. iako je prije nekoliko godina cijepljenje protiv hepatitisa B bilo fakultativno i rezervirano za osobe s povećanim rizikom od obolijevanja (zdrastveni radnici, policajci), danas je u mnogim zemljama Europe uvedeno obavezno cijepljenje protiv hepatitisa B za svu novorođenu djecu i adolescente. Cijepljenje protiv hepatitisa B je izuzetno učinkovito. U Hrvatskoj je cjepivo protiv hepatitisa B uvedeno u obavezni kalendar cijepljenja u 6. razredu osnovne škole.

 

VIRUS HEPATISA B

Virus hepatitisa B je DNK virus s izrazito kompaktnom genomskom gradom; unatoč njegovoj sitnoj, cirkularnoj, veličini od 3200 parova baza, HBV DNK kodira četiri "kompleta" virusnih produkata i složene je grade, od više čestica. HBV postiže svoju genomsku ekonomičnost oslanjajući se na djelotvornu strategiju kodiranja proteina iz 4 preklapajuća gena: S, C, P i X, kao što je dolje podrobnije objašnjeno. Premda se nekoć mislilo da je jedinstven medu virusima, danas se drži, da HBV pripada porodici životinjskih virusa, Hepadna virusa (hepatotropni DNK virusi), i klasificira ga se kao Hepadna virus tip 1. Slični virusi inficiraju određene vrste svizaca, vjeverica koje žive na zemlji i na drveću, kao i pekinške patke; da navedemo ono što je najpomnije, karakterizirano. Poput HBV, svi imaju tri ista morfološka oblika po kojima se razlikuju, te pandane virusnih antigena HBV ovojnice i nukleokapside, repliciraju se u jetri, ali postoje na izvanjetrenim mjestima, sadrže svoje vlastite endogene DNK polimeraze, imaju dijelom dvostruko-uvijene, a dijelom jednostruko-uvijene genome, povezani su s akutnim i kroničnim hepatitisom i hepatocelularnim karcinomom, a oslanjaju se na reprodukcijsku strategiju koja je jedinstvena medu DNK virusima, ali je tipična za retroviruse. Umjesto DNK replikacije izravno iz DNK predloška, Hepadna virusi se oslanjaju na obrnutu transkripciju (koju obavlja DNK polimeraza) negativno uvijene DNK iz "pregenomskog" RNK posrednika. Tada se pozitivno uvijena DNK transkribira iz negativno uvijenog DNK predloška uz pomoć DNK polimeraze ovisne o DNK. Virusne proteine prenosi pregenomska RNK, a proteini i genom se sklapaju u virione, te se luče iz hepatocita. Premda je HBV teško uzgojiti in vitro uobičajenim putem iz kliničkog materijala, nekoliko je staničnih linija transficirano s HBV DNK Takve transficirane stanice podržavaju in vitro replikaciju intaktnog virusa i njegovih sastavnih proteina. 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr