FAQ - najčešće postavljana pitanja za trudnice Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 04 SEPTEMBER 2008 10:50

Dorada u tijeku.

Trebam li se testirati na hepatitis B ako sam trudna?

Hepatitis B trudnoćaDa, SVE trudne žene bi se trebale testirati kod liječnika. Ali žene Azijskog podrijetla se moraju testirati budući da je kod njih stupanj rizika povećan.

Ako sam trudna, trebam li se cijepiti?

Pričajte sa svojim liječnikom o hepatitis B cjepivu. Ako Vam krvne pretrage ukazuju na to da nemate hepatitis B, onda pričekajte do porođaja. Ako Vaš muž ili seksualni partner ima hepatitis B, ako imate bliski kontakt s članom porodice koji ima hepatitis B, ili radite posao gdje ste izloženi većem riziku od infekcije, tad bi Vas liječnik i mogao cijepiti. No ovu odluku morate donije s Vašim liječnikom.

Ako imam hepatitis B, hoće li to imati utjecaja na moje nerođeno dijete?

Hepatitis B trudnoćaHepatitis B uobičajeno nema utjecaja na zdravlje vašeg djeteta.. I većina trudnica s hepatitisom B nema nikakvih problema. Ali važno je da Vaš liječnik zna da imate hepatitis B kako bi mogao pažljivije promatrati Vaš status tokom cijele trudnoće.
Ako imam hepatitis B, kako ga mogu prenijeti na nerođeno dijete?     
Virus možete prenijeti tijekom porođaja. Kad otpočnu trudovi, dolazi velike izmjene krvi – virus se prenosi krvlju kroz pupčanu vrpcu. Izmjena krvi se događa prije samog porođaja. Ne možete spriječiti zarazu izborom Carskog reza. Virus se prenosi bez obzira rađate li prirodnim ili kirurškim putem.

Zašto je važno da li je novorođenče zaraženo hepatitisom B?

Novorođenčad koja su izložena hepatitisu B imaju više od 90% šanse da budu kronično zaražena. Njihovi imunološki sistemi se ne mogu riješiti virusa pa postanu kronični nosioci. To znači da virus ostaje u njihovoj jetri dugo vremena. Mogu prenijeti virus ostalima. Također imaju veću šansu za ozbiljno jetreno oboljenje kasnije u životu.

Ako imam hepatits B, što mogu uraditi za zaštitu mog novorođenčeta?

Hepatitis B trudnoćaDobra vijest je da postoji cjepivo za zaštitu novorođenčeta. Ali ono mora biti cijepljeno u rađaoni.

  • Podsjetite liječnika da prije porođaja naruči cjepivo i ako je moguće jednu dozu imunoglobulina (HBiG). Liječnik, opterećen brojnim pacijentima može zaboraviti. Ako ne možete doći do HBiGa, nije toliko važno. To je lijek koji povećava efikasnost cjepiva, ali nije važan kao samo cjepivo.
  • Recite liječniku da želite da se hepatitis B cjepivo i HBiG dadu u rađaoni. Ovaj zahtjev je važan kako liječnik ili sestra ne bi zaboravili. Recite i partneru ili mužu da ih podsjeti za slučaj da vi nakon porođaja budete preumorni za to.


Zašto novorođenče mora biti cijepljeno u rađaoni?

Da bi ste zaštitili dijete od kronične infekcije, cjepivo mora biti dano u  prvih 12 sati bebina života. Ova prilika vrlo kratko traje i nećete dobiti drugu. Ako se tada da, beba ima više od 95% šanse da bude zaštićena od hepatitis B virusa. Ako nije pravilno cijepljena, beba će vjerojatno biti inficirana za cijeli život.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr