Naslovnica Hepatitis C Upravo dijagnosticiran Postoji li rizik za mog partnera i sve oko mene
Postoji li rizik za mog partnera i sve oko mene Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:11

Da li je moj partner i svi oko mene u rizičnoj skupini?

Ne! Hepatitis C infekcija se može dogoditi samo ako je krv inficirane osobe ušla u tijelo druge osobe. Infektivna je krv, ne osoba. Ne možete prenijeti hepatitis C dodirom, poljupcem, grljenjem, priborom za jelo i posuđem.


Da li je prenosiv seksualnim kontaktom?

Rizik od seksualnog prijenosa HCV je predmet rasprave iako je opće prihvaćeno da je nizak, oko 0-3%. Ovo je puno manje nego li ostali identificirani načini prijenosa hepatitisa C. Naravno, seksualno ponašanje je osobni izbor svake osobe a neki parovi mogu odlučiti da je takav nizak rizik prihvatljiv i nastaviti nezaštićene seksualne odnose. Ostali parovi ipak se odlučuju za zaštitu.
Nezaštićeni seksualni odnos predstavlja rizik. Ipak, kod monogamnih odnosa rizik od prijenosa virusa se povećava kod prisutnosti krvi, ako imate više seksualnih partnera ili imate ostala seksualno prenosiva oboljenja. Dodatno, prijenos seksualnim odnosom se povećava ako osoba inficirana sa hepatitisom C također ima HIV.


Mogu li prenijeti hepatitis C na ostale načine?

Dijeljenje stvari kao što su britvice, škare za nokte, četkice za zube također predstavljaju rizik. Ako vaša krv dospije na neku od ovih stvari postoji mala šansa da se netko tko ih koristi inficira ali samo ako se ozlijede i probiju kožu (porežu se). Isto se može primijeniti na dijeljenje ručnika – moguće je da vaša krv dospije na ručnik koji kasnije koristi netko sa otvorenom ranom.

Čini se kako HCV može živjeti izvan tijela u sasušenoj krvi određeno vrijeme. Ovo može varirati od 16 sati do 4 dana. Preduzimajući nekoliko jednostavnih koraka u zaštiti osoba oko vas možete jednostavno eliminirati potencijalni rizik za ostale osobe.

Također je moguće za trudnice sa hepatitisom C da prenesu virus na dijete.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr