Učinkovitost Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:32

Učinkovitost

Rezultati medicinskih pokusa su korišteni za procjenu učinkovitosti konvencionalnog tretmana. Najpouzdaniji oblik pokusa je hepatitis C tretman je nasumični kontrolirani pokus (randomised controlled trial - RCT). Kod ovih pokusa volonteri se nasumično podijele u dvije ili više grupa. Svaka grupa ima približno isti brj ključnih karakteristika (kod hepatitis C pokusa to može biti starost, viremija, itd.)

Jedna od ovih je kontrolna grupa prema kojoj se mjere ostale grupe. Ponekad se kontrolnoj grupi daje placebo, supstanca koja samo izgleda kao lijek na pokusu ali u stvarnosti nema aktivnih sastojaka. Najbolji pokusi su oni dvostruko slijepi. To znači da niti liječnici niti pacijenti ne znaku tko što dobiva. To isključuje psihološki učinak. Kod hepatitis C pokusa to je često nepraktično zbog očigledne razlike u lijekovima. Na primjer, interferon alfa se uzima 3 puta tjedno dok se pegilirani interferon uzima samo jednom tjedno.
U odnosu na hepatitis C tretman, mjerenje učinkovitosti se ocjenjuje sa time koliko osoba postigne stalan virološki odgovor (SVR). To je stanje kada virus hepatitisa C ostane nedetektabilan u krvi 6 mjeseci nakon završetka tretmana.

Brojke poput ovih nikada ne mogu biti više od uputa zbog toga što su pokusi sastavljeni od volontera od kojih svaki ima svoje individualne karakteristike. Neke od ovih karakteristika mogu imati vrlo veliko značenje u smislu da li će tretman djelovati na njih. Pokusi često koriste različite doze lijekova te osim toga uvijek postoji prostor za grešku od nekoliko postotaka. Zbog svega toga vam brojke mogu pružiti samo površnu ideju.

Postoji jedan čimbenik koji čini veliku razliku na rezultat tretmana. To je genotip. Zbog toga, iako su dati podaci o sveukupnoj učinkovitosti, kod pokusa za hepatitis C oni su podijeljeni po genotipovima. Osim genotipova, postoje i drugi čimbenici koji utječu na rezultat. Ako razmišljate o tretmanu za vas i pokušavate procijeniti koliko postotak može utjecati na vas, vrijedi znati kako slijedeće točke mogu imati nekog utjecaja, bilo pozitivnog ili negativnog. Na neke od njih možete utjecati a na neke ne.

Čimbenici na koje nemate kontrolu

Pozitivni učinak

Negativni učinak

Muško

Žensko

Ispod 40 godina starosti

Iznad 40 godina starosti

Akutna infekcija

Ciroza

Niska viremija (manje od 2 miliona kopija u ml)

Visoka viremija


Čimbenici na koje imate kontrolu

Pozitivni učinak

  • Pridržavanje tretmana što znači uzimanje svake doze i završetak liječenja
  • Mentalna spremnost, fizička i praktična
  • Uspješno provođenje tretmana uključujući minimiziranje utjecaja nuspojava
  • Održavanje odgovarajuće težine u odnosu na vašu visinu
 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr