Priprema za tretman Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:26

Priprema za tretman


Mentalna priprema

Prije nego što donesete odluku trebali bi provesti neko vrijeme razmišljajući o tretmanu. Na taj način kada konačno odlučite, trebate biti sigurni da je to što želite. Ovo bi vam trebalo pružiti osjećaj obaveze koji će biti važan ako tretman postane težak. Ako odustanete nakon par mjeseci od daljnjeg liječenja, vjerojatno ste već prošli dosta toga. Uložili ste dosta vremena i napora, ali kako lijek nije imao dovoljno vremena djelovati, ništa niste postigli. Morali ste uložiti značajnu količinu vremena i truda ali zbog toga što tretman nije imao dovoljno vremena a djeluje, niste zauzvrat dobili ništa.

 

Trebali biste se barem pripremiti za najučestalije nuspojave. Možda budete sretni i ne doživite niti jednu nuspojavu ali je bolje da budete pripremljeni. U većini slučajeva simptomi koje ste imali prije tretmana će tretman uvećati. Ako ste bili skloni glavoboljama vjerojatno će ti ih imati još više, ili, ako ste imali bolove u koljenu oni će se vjerojatno pojačati. To je zbog toga što puno simptoma hepatitisa C uzrokuje tjelesni imunološki sistem a ne virus. Tretman interferonom djeluje tako što se pojača reakcija tjelesnog imunološkog sistema. Zbog toga simptomi koje ste već imali postaju intenzivniji.


Psihička priprema

Općenito, što ste u boljem psihičkom stanju prije početka tretmana to će biti lakše nuspojave. Također je dokazano kako prekomjerna težina može smanjiti vjerojatnost da tretman bude efikasan. Zbog toga, sve što možete uraditi da povećate kondiciju i uravnotežite težinu, može pomoći kod tretmana.


Praktične pripreme

Ako možete unaprijed planirati tretman to će vjerojatno pomoći u smanjenju količine stresa. Broj testova koje će te proći kako bi pratili tretman znači da će te kroz prva 2 ili 3 mjeseca morati češće posjećivati bolnicu. Ovo praćenje je apsolutno neophodno za vaše zdravlje.
Ako radite, trebati će te slobodnog vremena za posjete doktoru. Također možete trebati slobodnog vremena ako nuspojave postanu prejake. Vjerojatno će te imati više podrške ako vašeg  poslodavca unaprijed upozorite. Na taj način oni se mogu organizirati da netko odradi umjesto vas. Ako se ne osjećate dovoljno dobro za rad, može vam zatrebati netko da vas odveze u bolnicu.
Što imate više podrške za vrijeme tretmana to će vam biti lakše. Razmislite o tome prije početka terapije. To vam može dati prigodu da saznate više o tome da li postoje lokalne grupe za podršku. Također možda možete ostaviti vaš broj medicinskoj sestri na odjelu u bolnici kako bi ga dala ostalim osobama na tretmanu. Također se možete raspitati tko je od vaših prijatelja ili familije u mogućnosti da vam ponudi praktičnu pomoć kod svakodnevnih aktivnosti kao što je kupovina.
Depresija je uobičajeni simptom s kojim se može biti teško suočiti. To je zbog toga što jedan od aspekata ima tendenciju da vas liši poticaja da nešto poduzmete u vezi toga. Konzultanti su sada više proaktivni u pristupu depresiji te je vjerojatnije da će o tome popričati sa vama. Ako smatraju da je potrebno, mogu vam propisati anti-depresive. Trebate zapamtiti kako anti-depresivi različito djeluju na različite ljude.
Neki ljudi mogu teško prestati sa uzimanjem anti-depresiva da im može zatrebati pomoć psihijatra za vrijeme tretmana kako bi mogli biti pomno praćeni. Ovo bi moglo biti posebno potrebno ako imate povijest vezanu uz depresiju. Vaš konzultant vas može uputiti kod psihijatra ili u bolnicu ili možete dobiti uputnicu od vašeg liječnika opće prakse.

 

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr