Odabir tretmana Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:25

Odabir tretmana

Postoji puno stvari koje možete uraditi u vezi vašeg hepatitisa C. Te stvari uključuju promjenu stila života.

Odabir između konvencionalnog i alternativnog tretmana može biti težak posebno jer postoji malo dokaza koji podržavaju učinkovitost alternativnih terapija. Postoje dokazani razlozi za upotrebu lijekova kao što su interferon i ribavirin jer su oni odobreni od strane vlade. Odobrenje se može dobiti samo na osnovi znanstvenih dokaza koji podržavaju učinkovitost i sigurnost a oni su prikupljeni iz kontroliranih pokusa. Alternativne terapije ne moraju proći taj proces pa su znanstveni dokazi o njihovoj učinkovitosti puno rjeđi.

Činjenica kako postoji malo dokaza koji podržavaju upotrebu alternativnih tretmana ne znači da oni ne djeluju. Postoje slučajevi osoba koje su se uspjele izliječiti od hepatitisa C uzimanjem alternativne terapije. To posebno uključuje Kinesku medicinu, zapadne biljke i dodatke prehrani. Ipak, broj osoba koje su prijavile dobrobit od ovih terapija je mali i nije jasno da li su rezultati postignuti samo na osnovi ovih tretmana. Jedan od razloga za ovo bi mogao biti to što ljudi često uzimaju nekoliko alternativnih pripravaka u isto vrijeme. Također se čini kako to djeluje na neke ljude dok istovremeno ne djeluje na ostale, ali se to može primijeniti i na konvencionalan tretman.

Prvi pristup je da vi točno odlučite koji su vaši prioriteti. Izlječenje od virusa ne mora neophodno biti najvažniji cilj za sve.

Neki žele slijedeće:

  • da ne osjećaju nikakve učinke hepatitisa C
  • liječiti amo određene simptome
  • samo provjeravati količinu virusa
  • poboljšati sveukupnu kvalitetu života

Jednom kada ste odlučili, tada morate razmotriti koliko ste spremni odvojiti vremena, te da li ste spremni na neugodnosti i rizik.

Ako je vaš glavni prioritet riješiti se virusa što je prije moguće, tada ne postoji sumnja da vam konvencionalan tretman nudi najbolje šanse to. Čak i ako ste skeptični u vezi brojki (koje su uzete sa pokusa koje sponzoriraju kompanije), teško je osporiti činjenicu kako je veliki broj osoba koje su uzele tretman sada nemaju niti traga od virusa u sistemu. Ovo je posebno točno za genotip 2 ili 3 te sada u sve većem opsegu za genotip 1. Liječenje ipak ima određene nuspojave.

Ako vaš glavni prioritet nije hitno izlječenje od virusa, postoji mnogo alternativnih tretmana. Više o alternativnim tretmanima možete pročitati u dijelu o alternativnim tretmanima.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr