Naslovnica Hepatitis C Tretman Ponovni tretman
Ponovni tretman Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:34

Ponovni tretman


Sve je više ljudi koji nisu uspjeli odstraniti virus nakon jednog ili više tretmana interferonom. Osobe koje su doživjele relaps nakon tretmana se spominju kao „relapseri“. Relapser se definira kao netko tko je postigao stalan virološki odgovor (SVR) za vrijeme tretmana ali je nakon perioda od tri ili šest mjeseci praćenja otkrio da je virus ponovo detektabilan.

Za osobe koje su imale relaps nakon tretmana, niže opisana različita doziranja i dužina interferonskog tretmana nude slijedeću šansu za izlječenje.

Postoji dvije različite kategorije osoba koje nisu postigle virološki odgovor. Važno ih je razlikovati.

 • Prva grupa su tzv. nul responderi. Ove osobe ne pokazuju značajno smanjenje HCV RNA za vrijeme tretmana. One se mogu identificirati unutar 12 tjedana od početka terapije peiliranim interferonom/ribavirinom tako što nakon 12 tjedana ne postignu smanjenje od 2 log od početnog nivoa sa početka tretmana. Nastavak tretmana ovih nul respondera rijetko rezultira daljnjim smanjenjem viremije. Zbog ovoga bi daljnji nastavak tretmana imao vrlo malo koristi.
 • Druga grupa su djelomični responderi. Ovo su osobe koje imaju rani virološki odgovor . Njihov je pad HCV RNA više od 2 log od nivoa na početku tretmana unutar prvih 12 tjedana ali onda dolazi do usporenja ili čak i prekida. Ova grupa djelomičnih respondera ima bolje šanse za odgovor na terapiju i postizanje stalog virološkog odgovora za vrijeme tretmana nego li nul responderi. Ova grupa će također imati neke šanse za postizanje stalnog virološkog odgovora ako se tretman produži do 72 tjedna.


Poznato je kao postoje brojni faktori koji su uključeni a koji smanjuju šanse za izlječenje od virusa.

 • Genotip 1
 • Neuspjeh odgovora na tretman do 12 tjedna
 • Ciroza
 • Visoka viremija
 • Starija životna dob
 • Duljina trajanja infekcije
 • Pretilost
 • Ne pridržavanje redovitog uzimanja lijekova
 • Afro Američko porijeklo
 • HIV koinfekcija
 • Tretman imunosupresivima nakon transplantacije jetara

Za osobe koje nisu imale odgovor na standardnu terapiju (običnim interferonom) bez ribavirina postoji približno 30% šanse za stalan virološki odgovor kada se liječe sa pegiliranim interferonom i ribavirinom ali je omjer stalnog virološkog odgovora samo 10-20%. Za osobe koje nisu imale odgovor na pegilirani interferon i ribavirin opcije su dodatno smanjene.


Ribavirin sa eritropoietinom (Epoetin)

Anemija je najproblematičnija nuspojava uzimanja ribavirina. Ona često može dovesti do potrebe smanjivanja doze ili odustajanja od tretmana. Dokazano je kako upotreba lijeka epoetina zajedno sa pegiliranim interferonom i visokom dozom ribavirina smanjuje anemiju. To znači kako se doza ribavirina ne treba samnjivati što u konačnici dovodi do većeg stalnog virološkog odgovora.

U studiji koja je istraživala učinke visokoh doza ribavirina sa epoetinom je otkriveno kako su pacijenti koji su primali visoke doze ribavirina imali značajno povećanje stalnog virološkog odgovora nego li oni koji su primali standardne doze i to u omjeru 34-49%. Ovo povećanje stalnog virološkog odgovora je bilo rezultat primjetnog smanjenja učestalosti relapsa,  od 36-9%.

Nedavne studije također sugeriraju kako visoke doze ribavirina sa epoetinom povećavaju stalan virološki odgovor kod genotipa 1.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr