Naslovnica Hepatitis C Tretman Održavanje terapije
Održavanje terapije Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:34

Održavanje terapije


Održavanje terapije je nastavak tretmana čak i kada nije došlo do stalnog virološkog odgovora (SVR).
U prošlosti je bilo dokaza koji sugeriraju da nastavak tretmana iako nije došlo do nestanka virusa može imati korisne učinke. Oni uključuju:

  • Smanjenje omjera progresije fibroze
  • Smanjenje omjera razvoja komplikacija kod zadnjeg stadija jetrenog oboljenja
  • Smanjenje rizika od razvitka HCC

Nesigurnosti vezane uz održavanje terapije su dovele do HALT-C pokusa. Cilj ovog pokusa je bio određivanje „da li nastavak interferonske terapije kroz nekoliko godina može dovesti do supresije hepatitis C virusa, sprječavanja progresije u cirozu, sprječavanja karcinoma jetara i smanjenja potrebe za transplantacijom jetara.“

Zbog toga što su ranije studije pokazale kako interferon može izvršiti supresiju hepatitis C RNA, smanjiti serumski nivo aminotransferaza i poboljšati jetrene histološke nalaze čak i ako virus nije iskorijenjen, istraživači su mislili kako produženje tretmana može biti korisno.
Istraživači su nasumice odabrali 1050 pacijenata sa kroničnim oboljenjem i uznapredovanom fibrozom ili cirozom te im davali 90 mikrograma peginterferona tjedno kroz 3.5 godina ili bez tretmana. Svi pacijenti su prethodno imali neuspjeli tretman sa peginterferonom i ribavirinom.

Istraživači su otkrili da je kod 34.1% pacijenata koji su bili liječeni sa peginterferonom došlo do progresije njihovog oboljenja. Ovo je uspoređeno sa 33.8% u kontrolnoj grupi koji nisu primali interferon. Rezultati koji su objavljeni 2008 godine su jasno pokazali kako održavanje terapije nije zaustavilo progresiju jetrenog oboljenja. Više o tom pokusu možete pročitati ovdje:
http://www.haltctrial.org/publications.html

Analiza je također otkrila kako je u jednoj podgrupi tretman pogoršao rezultate liječenja. Među liječenim pacijentima sa ne ciroznom fibrozom 5% je umrlo usporedbi sa 1.9% pacijenata u kontrolnoj grupi, razlika koja je bila značajna. Nije bilo razlike u mortalitetu među pacijentima sa cirozom.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr