Provođenje tretmana Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:30

Provođenje tretmana

Cilj provođenja tretmana je učiniti tretman što više moguće podnošljivijim i efikasnijim. Evo nekoliko savjeta i sugestija od osoba koje su prošle tretman:

 • Budite spremni na reakciju sličnu gripi nekoliko sati nakon prve injekcije (skoro svatko je ima) a liječite ju točno onako kako bi liječili gripu. Na primjer, kada dođete kući nakon što ste primili injekciju (vaš liječnik će vjerojatno željeti da prvu dobijete u bolnici), uzmite paracetamol i legnite. Nemojte planirati idući dan ništa što bi zahtijevalo puno energije.

 • Osim prvog puta većina ljudi nema značajniju reakciju na tjednu injekciju interferona. Ako sami određujete kada će te dobiti injekciju, razmislite o kraju tjedna (recimo petak) tako da imate najmanje 48 sati. Dan kada dobijete prvu injekciju će biti zabilježen kod vašeg liječnika. Ako želite promijeniti dan primanja, uradite to sa slijedećom injekcijom. Nakon toga se probajte pridržavati istog dana u tjednu kako bi održali isti nivo lijeka u vašem sistemu. Također vam je tako lake zapamtiti kada ga trebate uzimati.

 • Za većinu osoba je teže zapamtiti uzimanje ribavirina dva puta dnevno nego li interferona jedanput tjedno. Dobra je ideja zapisivanje u rokovnik svaku jutarnju ili popodnevnu dozu koju ste uzeli. Na taj način je lakše vidjeti kada ste zaboravili uzeti dozu. Također bi bilo dobro postaviti podsjetnik na vašem mobitelu koji će vas podsjetiti.

 • Pijte puno vode. Interferon ima tendenciju da vas dehidrira. Da li ste dehidrirani možete utvrditi provjerom elasticiteta vaše kože ili štipanjem kože te njezinim opuštanjem (pitajte liječnika da vam pokaže). Nemojte piti velike količine čaja. Tanin u čaju ometa apsorpciju željeza što može povećati anemiju.

 • Jedite kada i koliko možete. Gubitak apetita je učestali odgovor na tretman ali svejedno pokušavajte jesti. Ako jedete malo ali često, to može pomoći (voće, orašaste plodove, frape ili nešto što vam može dati energiju i hranjive sastojke ali što je lako probavljivo). Postoje dokazi kako se nuspojave mogu umanjiti (barem u prvih nekoliko mjeseci) uzimanjem antioksidanata. Možete ih uzimati u obliku dopune prehrani kao vitamine E ili C ali se najbolje uzimanju u obliku svježeg voća i povrća.

 • Nekim ljudima može pomoći i komplementarna terapija. Zbog toga što je puno nuspojava interferona slično simptomima hepatitisa C, terapija koja je na vas djelovala ranije, može vam koristiti i za vrijeme tretmana, na primjer kao što je akupunktura ili masaža. Budite izuzetno oprezni u svezi trava i recite vašem liječniku ako ih namjeravate uzimati. Moguća je interakcija između interferona i ribavirina sa nekim travama te je zbog toga važno da se prije uzimanja konzultirate sa liječnikom.

 • Pružite sebi dovoljno odmora dok ste na tretmanu. Očekujte da će te se osjećati umornije nego li uobičajeno i da nećete moći uraditi onoliko koliko uobičajeno možete. Kada osjetite potrebnim odmorite se i nemojte se zbog toga loše osjećati. Čak i ako ne radite mnogo, vaš imunološki sistem radi non-stop.

 • Nastavite sa normalnim životom koliko je to moguće kada ne radite, studirate ili se družite. Možda će te morati smanjiti količinu svega toga ali ako si ostavite previše slobodnog vremena može vas često učiniti više svjesnijim kako se osjećate.

 • Tretman vas ne mora učiniti depresivnijim ali je važno da budete svjesni kako do razvoja depresije može proći nekoliko mjeseci. Ako se počnete osjećati depresivno, nemojte to ignorirati. To ne znači neophodno uzimanje antidepresiva. Ali to znači da trebate popričati o tome te da trebate potražiti odgovarajuću pomoć i podršku. To može biti vaš liječnik opće prakse, specijalist ili grupa za podršku. Ako ne potražite pomoć lako se možete zateći u poziciji da vam je manje stalo do tretmana, da zaboravite uzimati lijekove, da vam nije stalo do samog sebe i da propuštate pregled u bolnici.

 • Budite u kontaktu sa ostalim ljudima za vrijeme tretmana. Pokušajte se redovito sastajati sa njima ili razgovarati. Puno osoba je kazalo je to jedna od najvažnijih stvari koje su uradili kako bi lakše podnijeli tretman.

 • Osobe na tretmanu mogu biti iritantne, netolerantne, zlovoljne te općenito teške u suživotu. Može pomoći ako upozorite osobe bliske vama da vam to rade lijekovi. Također može pomoći ako pazite na sebe tako da ne bi rekli nešto za čime bi kasnije požalili.

 • Vodite dnevnik o tome kako se osjećate. Ovo će vam pomoći da se sjetite stvari o kojima želite pričati kada dođete kod liječnika.

 • Za neke ljude može biti vrlo zadovoljavajuće označavanje na tjednom kalendaru te prekrižiti svaki tjedan kada prođe. Tako se približno može vidjeti koliko je ješ tjedana preostalo.

 • Povedite nekog sa vama ili organizirajte razgovor sa nekim odmah nakon što dobijete rezultate. Sigurno će biti vrlo uznemirujuće ako otkrijete da nemate odgovor na tretman ili čak još gore, da nakon što ste iskorijenili virus, on se vratio. Ovo je posebno točno ako teško podnosite tretman.

 • Ako putujete da bi dobili tretman, planirajte unaprijed. Nakon prvih nekoliko mjeseci otkrit će te kako je bolnica prilično fleksibilna oko sastanaka. Ali osigurajte da imate dovoljno lijekova (uobičajeno se daje za mjesec dana). Iako bi se interferon trebao držati u hladnjaku, možete ga držati vani za vrijeme putovanja. Jedino ako će biti van hladnjaka kroz više od 24 sata, trebate razmisliti o rashladnoj torbi (iako je to prekomjerna mjera opreza – kod testiranja se interferon držao na 30C tijekom mjesec dana a izgubio je manje od 5% efikasnosti). Ako letite, trebati će vam pismo od vaše bolnice u kojem je objašnjeno kako su igle i šprice dio vašeg tretmana. Držite interferon i ribavirin sa vama u ručnoj prtljazi zbog sigurnosti te zbog toga što je temperatura u skladištu zrakoplova vrlo niska.
 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr