Naslovnica Hepatitis C Tretman Interferoni i ribavirin
Interferoni i ribavirin Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:28

Interferoni i ribavirin


Interferoni

Interferoni pripadaju grupi proteina koji postoje u prirodi a čine važan dio imunološkog sistema. Interferoni djeluje na dva načina. Prvo, oni sprječavaju proces replikacije virusa. Drugo, oni jačaju imunološki odgovor tijela.interferon ribavirinOni sprječavaju proces replikacije tako što vežu receptore koji su prisutni u skoro svim oblicima stanica. Radeći to oni sprječavaju da virus uđe u stanicu te da se u njoj replicira.

Interferon pojačava imunološki odgovor stimulirajući aktivnost imunoloških stanica i čineći stanice koje su inficirane virusom podložnijim na odgovor imunološkog sistema. Tri oblika interferona se označavaju Grčkim slovima – alfa, beta i gama.

U svom prirodnom obliku interferon alfa proizvodi tijelo kako bi se borilo protiv infekcija, posebno gripe. On je odgovoran za puno simptoma povezanih sa gripom kao što su glavobolja, temperatura i drhtavica.

Kao tretman za hepatitis C interferon se sintetički proizvodi u laboratoriju i primjenjuje se preko potkožnih injekcija u vrlo visokim dozama. Ne iznenađuje da su neki od uobičajenih nuspojava uzimanja interferona simptomi slični gripi.
Pegilirani interferon

Standardni interferon koji je proizveden u laboratoriju se relativno brzo razloži u tijelu. Kao rezultat toga, njegova se učinkovitost smanjuje. To omogućava virusu hepatitisa C da se razmnožava između svake injekcije. Pegilacija je proces gdje se veliki lanac molekula pričvrsti za interferon kako bi se usporio proces razlaganja. Ovaj lanac molekula omogućava da konzistentan nivo lijeka cirkulira u tijelu. Slijedom toga on može konzistentno napadati virus. To također znači ta dok se standardni interferon treba uzimati 3 puta tjedno, pegilirani interferon se mora ubrizgati samo jednom tjedno.

Dvije kompanije proizvode pegilirani interferon. Roche proizvodi Pegasys (interferon alpha 2A) a MSD proizvodi PegIntron (interferon alpha 2B). Oni su slični iako ne i isti. Više informacija možete saznati na ovim linkovima:

  1. Pegasys
  2. PegIntron

Upozorenja:
Ove web stranice su namijenjene samo posjetiteljima iz SAD. Ako ste u Europi, protuzakonito je da farmaceutske kompanije promoviraju svoje proizvode široj javnosti.
Ove web strance promoviraju upotrebu proizvoda tih kompanija  te ih treba čitati samo povezano sa ostalim informacijama.


Ribavirin

Ribavirin je sintetički antivirusni nukleozid analog. Kod tretmana hepatitisa C on sa interferonom djeluje vrlo uspješno ali ne sam za sebe. U originalu, on je razvijen kao antivirusni lijek za oboljenja koja uzrokuju respiratorne probleme.

Mogućnost da se koristi zajedno sa interferonom je prvi put zabilježena 1990 godine. Od 1998 godine on je uključen u standardni tretman za hepatitis C. Ribavirin inhibira rast virusa, ima anti-virusna svojstva i ometa način na koji virus hepatitisa C apsorbira genetski materijal kada se replicira.

U većini slučajeva kod liječenja hepatitisa C ribavirin se koristi zajedno sa interferonom. Kao samostalan, ribavirin je neučinkovit protiv hepatitisa C. On dolazi u tabletama od 200mg ili u obliku kapsula a uzima se oralno, dva puta dnevno s time da doza zavisi o težini pacijenta i genotipu.
Iste dvije kompanije koje proizvode interferon također proizvode ribavirin. Roche proizvodi Copegus a MSD proizvodi Rebetol. Oba lijek su u osnovi ista.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr