Pregled stadija Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:13

Pregled stadija

Period odmah nakon infekcije se zove „akutna faza“. On traje približno šest mjeseci Ako imunološki sistem ne uspije uništiti virus u tom vremenu, smatra se kako je oboljenje prešlo u dugoročnu ili „kroničnu fazu“.

Zbog oštećenja koje može prouzročiti jetri, HCV se klasificira kao jetreno oboljenje. Ali HCV također može utjecati na neke od ostalih tjelesnih sistema uzrokujući simptome, oboljenja i ostale komplikacije osim onih povezanih sa jetrima. Sve do nedavno ti ostali simptomi često nisu bili povezani sa HCV. To je značilo da im je pridavano manje medicinske pažnje i kao rezultat toga su manje istraženi i shvaćeni.

Učinci hepatitisa C na jetra se mjere primjenama na jetrima povezenima sa razvojem ožiljaka. Ova progresija počinje sa početnom upalom jetara koja je prouzročena virusom hepatitisa C koji je preoteo stanice jetara. On onda počinje inficirati i ubijati stanice jetara što postupno dovodi do stvaranja ožiljaka (fibroze) te očvršćivanja jetrenog tkiva (ciroze). Tijekom ove progresije imunološki sistem ima veliku utjecajnu ulogu. Iako on djeluje u zaustavljanju širenja oboljenja on također ubrzava proces stvaranja ožiljaka.

Cirozni ožiljci mijenjaju stvarnu strukturu jetara. Tijekom vremena ovo će ozbiljno potkopati sposobnost jetara da normalno funkcionira. Ciroza se klasificira ili kao „kompenzirana“ ili kao  „dekompenzirana“. Ako jetra može nastaviti obnašati većinu svojih funkcija usprkos velikim ožiljcima tada je to poznato kao „kompenzirana ciroza“ (što znači da jetra kompenzira oštećenje). U slučaju da je funkcija jetara ozbiljno narušena tada se to naziva „dekompenzirana ciroza“. Najozbiljniji simptomi ovog stadija su:

  • Portalna hipertenzija – kada krv ne može normalno protjecati kroz jetra te dolazi do povećanja pritiska u portalnoj veni koja vodi do jetara.
  • Varikozno krvarenje – kada portalna hipertenzija natjera krv kroz vene koje su premale i zbog toga konstantno pucaju, često u jednjaku (između grla i stomaka) uzrokujući potencijalno, opasno po život unutarnje krvarenje.
  • Edema – kada jetra prestane proizvoditi dovoljno albumina. Ovo regulira količinu tekućine u stanicama. Ova tekućina se tada nakuplja (uobičajeno u stomaku) i poznata je kao ascites
  • Hepatična encefalopatija – kada jetra prestane pravilno filtrirati otrove i toksine. Oni se tada nakupljaju u mozgu što dovodi do mentalne zbunjenosti a ponekad i kome.

Ciroza također značajno povećava rizik od razvija karcinoma jetara. Do ovoga može doći razvojem ili iz kompenzirane ili iz dekompenzirane ciroze.

Nedavne studije sugeriraju kako kronična infekcija sa HCV skoro konstantno rezultira cirozom. Jednino varira vrijeme koje je potrebno da dođe do nje. Od osoba koje razviju cirozu ili dugotrajnu infekciju (između 70-80% inficiranih sa HCV), približno 20-30% će razviti cirozu u slijedećih 20 godina. Kod nekih će se ona brže razviti dok kod ostalih može trebati i do 60 godina što znači da će vjerojatno prije toga umrijeti od nekih drugih uzroka.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr