Kronična faza Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:14

Kronična faza

Nakon 6 mjeseci 70-85% inficiranih osoba ne uspije se spontano izliječiti. Nakon tog perioda HCV virus ulazi u ono što znamo kao „kroničnu fazu“. Tada hepatitis C infekcija postaje kronična ili dugotrajna infekcija. Dijagnoza se smatra potvrđena kada je tijekom perioda od šest mjeseci virusna HCV RNA detektabilna kod najmanje dva testiranja.

Dijagnoza kroničnog HCV znači da je bitka između virusa i imunološkog sistema koja se događala za vrijeme akutne faze gotova i da je virus pobijedio. Tada postaje malo vjerojatno da će virus nestati bez tretmana.

Kako će tada oboljenje napredovati zavisi od osobe do osobe. Nakon mnogo godina neke osobe će imati minimalno oštećenje jetara bez ožiljaka dok će kod ostalih napredovati u cirozu (veliki ožiljci na jetrima) u periodu manjem od deset godina. Prosječno je potrebno približno 20 godina da se razviju značajni ožiljci.
Još nije poznato da li kronična HCV infekcija neophodno dovodi do ciroze. Trenutno se smatra da je to vrlo vjerojatan ishod iako kod nekih osoba može proći 50 godina pa i više. Oni mogu umrijeti od ostalih oboljenja  nepovezanih sa HCV prije nastanka ciroze. Omjer progresije oštećenja jetara se ne može točno odrediti nivoom jetrenih enzima, viremijom ili genotipom.

Doživljeni simptomi i oštećenje jetara dramatično variraju od osobe do osobe. Neke osobe će tijekom godina imati samo nekoliko simptoma (ako ih uopće budu imali) dok za ostale simptomi mogu imati primjetne učinke na njihovo zdravlje.

Prvobitno se smatralo kako virus inficira samo stanice jetara. Ali je nedavno postalo jasno kako HCV također inficira dijelove imunološkog sistema, neke stanice krvi te vjerojatno i mozak. Ovo znači kako hepatitis C nije samo oboljenje jetara nego i oboljenje sistema koje može utjecati na ostale organe u tijelu.

HCV uzrokuje oštećenje jetara uglavnom u obliku upale koje onda dovodi do stvaranja ožiljaka ili fibroze.


Oštećenje jetara i fibroza za vrijeme kroničnog stadija

HCV rezultira smrću jetrenih stanica. Nije sigurno da li virus ubija stanice ili je to odgovor imunološkog sistema na invaziju virusa. Trenutno se smatra kako je to kombinacija oba ali je odgovor imunološkog sistema taj koji uzrokuje većinu oštećenja. Smrt jetrenih stanica potiče prelazak upalnih stanica u žarišno područje. Upala dovodi do povećanja jetara (Hepatomegalija) kod više od 60% osoba inficiranih sa HCV te može prouzročiti proširenje fibroelastične opne (Glisonova kapsula) koja okružuje jetra što može prouzročiti bol u području jetara.

Upalom počinje proces koji dovodi do fibroze. Fibroza nije oboljenje nego stanje prouzročeno odgovorom tijela na oštećenje jetara. Upala pokreće reakciju grupe stanica u jetrima zvanih zvjezdaste stanice (stanice u obliku zvijezda) ili masne stanice. Kada jetra normalno funkcionira zvjezdaste stanice pohranjuju masnoću i vitamin A u jetrima. One također reguliraju protok krvi kroz jetra. Ali kada je jetra upaljena zbog prisutnosti HCV događa se reakcija između različitih jetrenih stanica. Ovo dovodi do toga da zvjezdaste stanice otpuštaju vitamin A što mijenja njihovu funkciju.

Inficirane i upaljene stanice jetara otpuštaju kemijske signale zvane „citokini“. Ovo aktivira leukocite (bijele krvne stanice) izvan jetara koji putuju u područje infekcije. Po dolasku oni se okupljaju sa Kupfferovim stanicama (specijalizirane bijele krvne stanice koje neutraliziraju i uklanjaju bakterije, viruse, parazite i stanice tumora iz jetara) te proizvode ostale kemijske signale. Ovi signali uzrokuju da zvjezdaste stanice počinju proizvoditi i polagati kolagena vlakna u ekstra staničnim matricama što je područje između stanica.

Kolagen je vlaknasti protein koji je neophodan za formiranje tkiva ožiljka. Upotreba kolagena od strane tijela u području oštećenja je pokušaj ograničenje širenja infekcije na ostale stanice. Kako se infekcija ili ozljeda zalječuje, matrica kolagena koja zatvara ozljedu se uobičajeno rastapa. Aktivirane zvjezdaste stanice zatim umiru omogućujući da se tijelo vrati u normalu.

Kod kroničnih oboljenja kao što je hepatitis C, matrica kolagena prebrzo raste i ne može se uobičajeno razložiti. Ovo rezultira nakupljanjem ožiljkastog tkiva oko stanica. Stanice jetara gube vitalni pristup krvi koja donosi hranjive sastojke i kisik te umiru. Ovaj zlobni ciklus rezultira s time da upala i fibrogenske stanice stimuliraju jedni druge što dovodi do povećanja fibroze.


Slobodni radikali i fibroza

Jedan od mogućih uzroka fibroze je oštećenje zbog slobodnih radikala. Slobodniradikali su visoko reakivne kemijske supstance. Oni su nusproizvod normalne reakcije stanica kao što je generiranje energije i razlaganje masnoća. Za vrijeme ovih reakcija kisik se pretvara u superoksid slobodnih radikala. Kada ga se previše generira ili ako nije odgovarajuće kontroliran postoji opasnost da će prouzročiti oštećenje tkiva i stanice.

Slobodni radikali predstavljaju razlog za zabrinutost kod osoba sa HCV zbog brojnih razloga:

  • Kronična upala jetara može dovesti do pretjerane proizvodnje slobodnih radikala u jetrima
  • Postoji dokaz kako slobodni radikali imaju važnu ulogu u fibrozi jetara. Slobodni radikali mogu kemijski promijeniti masnoću u tijelu. Ovo se zove peroksidacija lipida. Slobodni radikali napadaju stanice membrane te mogu ozlijediti i eventualno i ubiti stanice. Ako se to dogodi jetrenim stanicama, to može dovesti do fibroze.
  • Ako je jetrena funkcija već narušena a to je dovelo do preopterećenja željezom, slobodni radikali mogu djelovati sa željezom i prouzročiti daljnja oštećenja.

Jetra je čuvena po svojoj sposobnosti regeneriranja, zbog čega onda regeneracija ne sprječava oštećenja u slučaju hepatitisa? U Grčkoj mitologiji sposobnost jetara da se sama obnovi je opisana u priči o Zeusovom kažnjavanju Prometeja; Bog Zeus, kralj svih bogova je naredio da se Prometej okuje za stijenu na Kavkazu kao kaznu zbog krađe svete vatre sa Olimpa i njeno dijeljenje sa ljudima. Zeus je svaki dan slao orla koji je jeo jetra od Prometeja. Po noći dok je orao spavao jetra od Prometeja je ponovo narasla tako da ju je orao ujutro mogao ponovo pojesti.

Hepatitis C se uobičajeno karakterizira degeneracijom kroz polagano ali progresivno stvaranje ožiljaka. Zbog čega se onda jetra ne može sama oporaviti kod HCV? Jetra ima dva odgovora na štetne tvari koje imaju sposobnost oštećenja njezine stanične strukture. Ili postoji regeneracija sa kompletnom obnovom jetrene strukture i funkcije ili postoji stalno stvaranje ožiljaka ne jetrenom tkivu koje dovodi do oštećenja. Kada je jetra oštećena jednom jakom ozljedom, vrlo je vjerojatno da će doći do regeneracije čak iako je zahvaćeno veliko područje. Ali ako se oštećenje konstantno događa što je slučaj kod HCV infekcije, jetra se sa time ne može efikasno boriti. Ona nema vremena da se dama potpuno zaliječi.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr