Naslovnica Hepatitis C Stadiji hepatitisa C Faktori koji utječu na progresiju
Faktori koji utječu na progresiju Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:15

Faktori koji utječu na progresiju


Alkohol

Alkohol značajno ubrzava omjer u kojem hepatitis C oštećuje jetra. Istraživanje je jasno pokazalo kako je ozbiljnost jetrenog oboljenja kod osoba sa hepatitisom C puno veća među osobama koje konzumiraju alkohol. Ovo je viđeno kod omjera fibroze, razvoja ciroze, učestalosti karcinoma jetara i konačnog omjera preživljavanja. Studije su zaključno otkrile kako dnevna konzumacija alkohola od više od 4-5 jedinica značajno utječe na progresiju. Da li je sigurno konzumirati bilo koji alkohol još uvijek nije sigurno ali doktori općenito savjetuju ljude sa hepatitisom C da se potpuno suzdrže od alkohola.


Dob

Osobe starije od 40 godina su progresivno podložnije bržem omjeru fibroze. To je zbog smanjenja protoka krvi u jetrima koji se događa staranjem (što znači da jetra ne funkcionira na optimalnom nivou). Starošću se također nivo imuniteta smanjuje te također sposobnost osoba da potpuno iskoriste antioksidante. Ovo vrijedi bez obzira da li ste bili inficirani sa hepatitisom C nakon 40 ili ste imali već neko vrijeme oboljenje.


Spol

Bez obzira na starost muškarci su podložniji bržoj progresiji ka cirozi nego li žene. Vjeruje se kako je to zbog toga što estrogen sprječava razvoj nekih aspekata fibroze. Progresija ožiljaka se može ubrzati kod žena nakon menopauze kada se nivo estrogena smanjuje.


Manjak antioksidansa

Zdrava jetra je opskrbljena sa velikim opsegom antioksidanta. Ove kemikalije štite jetra od štetnih učinaka slobodnih radikala koji su nusproizvod i otpad iz staničnih i metaboličkih procesa. Kod kroničnih oboljenja jetara čini se kako postoji značajan manjak antioksidanta. Ovo je važno zbog toga što višak slobodnih radikala bez kisika mogu stvoriti stanje poznato kao oksidativni stres koje je povezano sa progresijom fibroze.


Ko-infekcija sa HIV i hepatitisom B

HIV i HCV ko-infekcija uzrokujubržu progresiju oštećenja jetara. Istraživanje provedeno u SAD je također ukazalo kako u nekim slučajevima ko-infekcija HIV i HCV genotipom 1a može također ubrzati progresiju prema AIDS.
Ko-infekcija sa HBV može povećati mogućnost razvoja karcinoma jetara.


Masna jetra

Ako se nije u mogućnosti odgovarajuće metabolizirati, dolazi do nakupljanja masnoće u jetrima. Ovo se uobičajeno događa zbog oštećenja jetara ili prekomjernog uzimanja masnoće kroz prehranu. Ovo se naziva „steatoza“. Ovo nakupljanje masnoće može također prouzročiti upalu koja može dovesti do stvaranja ožiljaka.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr