Naslovnica Hepatitis C Rizični faktori HIV i hepatitis C koinfekcija
HIV i hepatitis C koinfekcija Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:01

Hepatitis C i HIV koinfekcija

Učestalost hepatitisa C je porasla 18 puta u zadnjih 15 godina među HIV+ homoseksualcima. Rizik od stjecanja hepatitisa C dolazi od bilo koje aktivnosti koja omogućuje inficiranoj krvi ulazak u krvotok. Ovo može doći od raznih oblika seksualne aktivnosti ili dijeljenja opreme za uzimanje narkotika – posebno ako se uzima u grupama od 3 ili više osoba.


Što je hepatitis C (HCV)

Virus hepatitisa C (HCV) je krvlju prenosivo oboljenje koje ako se ne liječi dovodi do ciroze i i potencijalnog zatajenja jetara ili čak karcinoma. Ako ste HIV pozitivni tada se čini da se omjer oštećenja jetara događa znatno brže nego li kod osoba kod kojih imunološki sistem nije kompromitiran. Zbog ovog razloga većina centara testira HIV pozitivne osobe jednom godišnje na hepatitis C. Ako ste HIV+ i mislite da ste bili u riziku od stjecanja hepatitisa C, moglo bi biti korisno da se dva puta provjerite u klinici za testiranje. Ako ste HIV negativni a bili ste uključeni u ponašanje koje je moglo omogućiti čak maloj količini nečije krvi da uđe u vaš krvotok, tada trebate razmisliti o testiranju.
Ako imate hepatitis C tada trebate promijeniti način života kako bi zaštitili vaša jetra i provjeriti da li postoji efikasan tretman koji može izliječiti virus. Tretman se mora uzimati kroz nekoliko mjeseci i može biti neugodan. Ipak, ako izliječi virus onda će se isplatiti.

Koinfekcija HIV i hepatitisa C

Iako je progresija hepatitisa C općenito prilično niska, ona je znatno ozbiljnija kod osoba sa HIV zbog toga što napreduje puno brže zbog toga što imunološki sistem nije u mogućnosti kontrolirati ju. Koinfekcija može puno brže dovesti do ciroze jetara ili čak do karcinoma jetara. Zbog toga što vaš HIV tretman održava nisku viremiju, sa koinfekcijom HIV lijekovi su manje efikasni nego li što je uobičajeno te mogu prouzročiti razne nuspojave.

Kako se testirati na hepatitis C

Jedini način na koji možete ustanoviti da li imate hepatitis C je testiranje. Važno je da se pobrinete da imate dovoljno informacija tako da možete istražiti posljedice pozitivnih ili negativnih rezultata testa te da se osjećate potpuno pripremljenim.
Proces dijagnosticiranja uključuje 2 testa ali se to uobičajeno radi iz jednog uzorka krvi. Test na hepatitis C antitijela je prvi test kojim se podvrgavate a koji određuje da li je tijelo ikada bilo izloženo virusu hepatitisa C. On provjerava prisutnost antitijela koje generira imunološki sistem ako virus uđe u krvotok. Ako je test negativan postoji šansa da nikada niste imali hepatitis C. Ipak, može potrajati i do 3 mjeseca da se pojave antitijela tako ako ste nedavno bili u riziku i ako ste HIV pozitivni, trebali bi ste se kasnije ponovo testirati.
Pozitivan test na hepatitis C antitijela da je virus u nekom vremenu ušao u krvotok. On ne pokazuje trenutnu infekciju: do 25% osoba samo od sebe izliječi virus. Ako je test na antitijela pozitivan, drugi test provjerava da li je virus još uvijek prisutan. Ovo se radi sa PCR (polymerase chain reaction) testom koji određuje da li postoji genetski materijal virusa u krvi. Genetski materijal se zove RNK i ovaj test se ponekad zove RNK test. Pozitivni PCR test ukazuje na trenutnu hepatitis C infekciju.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr