Test na antitijela Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:05

Test na antitijela

Potrebna su dva testa kako bi se otkrilo da li imate hepatitis C. Ta dva testa se često mogu uraditi iz jednog uzorka krvi što znači da morate dati krv samo jednom. Tada se oba testa mogu provesti na vašem uzorku u laboratoriju. Ipak, nekada će se provesti samo jedan test te vas naknadno pozvati zbog davanja još jednog uzorka krvi i provođenja drugog testa.

Prvo se provodi test na hepatitis C antitijela. Sa njime se određuje da li ste ikada bili izloženi virusu hepatitisa C. On djeluje na principu testiranja prisutnosti antitijela na virus koja generira vaš imunološki sistem. Ako dobijete negativan test na hepatitis C antitijela ali imate simptome ili ste nedavno bili izloženi hepatitisu C, tada postoji vjerojatnost da će vam savjetovati još jedan test.

Važno je zapamtiti da postoji ono što nazivamo takozvani „window period“. To je kratak vremenski period u kojem vaš imunološki sistem još nije počeo proizvoditi antitijela. Uobičajeno treba između šest i dvanaest tjedana da se razviju antitijela. Ipak, kod nekih osoba to traje i do šest mjeseci. Zbog toga, ako ste imali test unutar tog vremena a rezultat je negativan, to ne znači da nemate virus.

Ako imate pozitivan rezultat na hepatitis C antitijela to ne znači neophodno da ste trenutno inficirani. Do 20% ljudi samo, prirodno razriješi virusnu infekciju. Ovo se zove „spontano izlječenje“ Iako su izliječili virus test će pokazati prisutnost hepatitis C antitijela. Postoji šansa da ste u prošlosti bili inficirani sa hepatitisom C ali više niste.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr