Naslovnica Hepatitis C Proces testiranja Stvari koje treba razmotriti
Stvari koje treba razmotriti Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:03

Stvari koje treba razmotriti

Ispravan izbor vremena

Prije nego li što donesete neku odluku, trebate razmisliti da li je sada pravo vrijeme za testiranje. Da li ste spremni? Da li ste razmotrili posljedice vaših rezultata? Ovo nema namjeru da vas uvjeri da odgodite testiranje nego je namjera da vas ohrabri u njegovom planiranju. Ako imate hepatitis C, odgađanje testiranja na kraće vrijeme dok se ne pripremite neće predstavljati neku razliku.

 


 

Konzultacije prije testiranja sa liječnikom

Svrha konzultacije prije testiranja bi trebala biti u istraživanju posljedica pozitivnog ili negativnog rezultata testiranja. Testiranje se savjetuje samo ako ste razmotrili ove posljedice te se osjećate sigurnim i potpuno spremnim. Ako se nesigurni, trebate dodatne informacije ili osjećate kako trebate sa nekim popričati, tada dogovorite sastanak i testirajte se kasnije. Opcija o razgovoru prije testiranja zavisi o tome da li ste se testirali. Na primjer, sve zdravstvene klinike pružaju razgovor prije testiranja za one koji žele testiranje na C antitijela. Neki liječnici opće prakse također pružaju tu uslugu iako ona u većini zavisi o raspoloživim resursima. Da li će te obaviti razgovor prije testiranja zavisi o okolnostima koje su vas dovele do toga da se testirate. Zbog toga, ako vaš doktor poduzima seriju istražnih testova kako bi odredio uzroke određenih simptoma koje ste mu iznijeli, tada je vrlo vjerojatno kako će se zajedno sa ostalim testovima provesti i test na hepatitis C. Kod ovog primjera je malo vjerojatno da će se razmotriti razgovor prije testiranja.


Emocionalni utjecaj

Možda se želite pripremiti za utjecaj pozitivne dijagnoze na vas. Rezultat može prouzročiti vrlo jake emocije koje sami vrlo teško možete svladati. Možete se na primjer razbjesniti u vezi toga kako ste dobili hepatitis C ili doživjeti žaljenje u vezi određenih akcija.

Pozitivna dijagnoza je bez sumnje doživljaj koji će vam primijeniti život. Ne samo da može potvrditi vaše najgore strahove nego također postavlja veliki upitnik nad vašom budućnošću. Na primjer, kako teško ću se razboljeti? Hoću li moći imati djecu? Hoću li biti u mogućnosti nastaviti raditi? Tko će se brinuti o meni? Tko će me voljeti? Samostalno suočavanje sa ovim nesigurnostima može biti vrlo teško. Mislite li da možete izdržati bez podrške? A ako mislite da trebate podršku imate li nekoga da vam je pruži?


Davanje podrške

Može vam biti puno lakše ako organizirate da vam je netko na raspolaganju nakon što dobijete rezultat. Ovo može biti profesionalna osoba, član obitelji ili blizak prijatelj. Moguće je kako će te otkriti kako je stvaran utjecaj pozitivne dijagnoze stresniji nego li što se mislili te je zbog toga dobro imati za svaki slučaj organiziranu neku podršku.


Utjecaj na vašeg partnera

Zbog toga što je moguće (iako izuzetno rijetko) da se hepatitis C prenese seksom, možda trebate razmisliti o tome da vaša pozitivna dijagnoza može značiti i da je vaš partner pozitivan. Morate također razmisliti o tome da vaš partner može biti negativan. Ali, ako dobijete pozitivan rezultat još uvijek postoji mali rizik da možete prenijeti virus na njega. Možda želite popričati o tome kako ovo može utjecati na vašu vezu.


Zaključak

Prije testiranja trebate razmotriti da li ste pripremljeni na to kako to može promijeniti vaš život. Možda možete uraditi neke preliminarne pripreme ili provesti neke planove prije testiranja. Ali zapamtite kako odgoda testiranja treba služiti da se možete bolje pripremiti za to. Jedini definitivni način da znate da li imate hepatitis C je da se testirate. U cjelini to je pozitivan korak.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr