Naslovnica Hepatitis C Proces testiranja Procjena oštećenja jetara
Procjena oštećenja jetara Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:06

Procjena oštećenja jetaraTest krvi

Jedan on načina procjene da li jetrene stanice umiru je testiranje jetrenih enzima alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST) u krvi. Ovo nije potpuno pouzdano zbog toga što u većini slučajeva infekcije sa kroničnim hepatitisom C testovi imaju tendenciju fluktuacije.

U samo dva dana oni mogu varirati od normalnih do znatno povišenih. Povišeni ALT nivo je prisutan u otprilike dvije trećine inficiranih dok ostala trećina uopće ne pokazuje znakove povećanih nivoa. Ovi tradicionalni testovi funkcije jetara nisu vrlo efikasni indikatori oštećenja jetara kod kroničnog hepatitisa C. Trenutno je najpouzdaniji način procjene stupnja oštećenja jetara biopsija.

Postoje također novi testovi krvi koji se počinju upotrebljavati kao markeri oštećenja jetara. Njih proizvode različite farmaceutske kompanije i na tržištu se nalaze pod imenima kao što su Fibrotest, Fibrosure i Actitest. Još jedan način na koji doktori određuju prisutnost ciroze tijekom vremena je omjer AST/ALT. Čini se da ako je AST konstantno povišen nego li ALT ili jednak njemu sugerira postojanje ciroze.


Biopsija

Trenutno najtočniji način provjere opsega oštećenja jetara je biopsija. Biopsija jetara je test u kojem se mali dio jetrenog tkiva uklanja i pregledava pod mikroskopom. Ovo se radi dugom iglom kja se uobičajeno uvodi između osmog i devetog rebra ispod desne ruke. Tkivo se nakon toga procjenjuje kako bi se vidio stupanj upale i fibroze (kao i otkrivanje ostalih nepravilnosti kao što je oštećenje žučnih kanala i prisutnost masnoće).

Stupanj upale je opisan u obliku stupnjeva upale: Fibroza je opisana stupnjevima fibroze. Postoji nekoliko različitih metoda bodovanja i gradiranja za biopsiju jetara a iste brojke se ne mogu uspoređivati sa drugim sistemima što može izgledati zbunjujuće.

Sistemi koji se koriste u Europi su Ishak HAI, Metavir i Knodell sistemi te Child-Pugh gradacija sistema ciroze. Biopsija će ukazati koji stupanj upale i fibroze (ožiljaka) je prisutan u jetrima. Upalna gradacija će imati opseg od nulte do velike upale.

Gradacija fibroze će imati opseg od minimalne, ožiljaka, ožiljaka koji su se razvili izvan portalnog trakta do fibroze koja se proširila ili je premošćujuća prema susjednom probavnom traktu do ciroze.

Kod hepatitisa C aktivna fibroza počinje oko portalnog područja u jetri. Portalna područja su mali traktovi vezivnog tkiva unutar jetara koja čine ogranke portalne vene (glavni opskrbljivač krvi koji prolazi kroz tanko crijevo, stomak, gušteraču i slezenu).

Kako se fibroza pogoršava ona se može proširiti od jedne portalne zone do druge s kojom graniči. Ovo se zove premošćujuća fibroza. Premošćujuća fibroza je stadij prije ciroze i ima raspon od rane do jasne premošćujuće fibroze. Ciroza je karakterizirana ozbiljnim ožiljcima koji mijenjaju strukturu jetara i njezinu sposobnost funkcioniranja.

Naj opširnija studija omjera progresije fibroze dijeli ljude u tri grupe – brza fibroza, srednja fibroza i polagana fibroza. Najveća grupa u ovoj studiji (više od jedne trećine) je bila srednja fibroza od koje se očekuje prijelaz u cirozu tijekom 30 godina nakon početne infekcije sa HCV. Kod 33% pacijenta se očekuje razvitak ciroze u periodu manjem od 20 dodina (rapidna fibroza) dok kod njih ispod jedne trećine se očekuje progresija u cirozu u periodu većem od 50 godina ako dođe do nje (polagana fibroza).


Fibroscan

Fibroscan je neinvazivna tehnologija uz upotrebu zvučnog vala za mjerenje elasticiteta jetara te se sve više koristi. Kako dolazi do povećanja oštećenja tako ona postaje kruća. Što je veća krutost ili manjak elasticiteta jetara to brže kroz nju prodiru valovi.

Fibroscan se pokazao precizan kod mjerenja malog oštećenja ili bez oštećenja te kod mjerenja ciroze. On je manje precizan kod razlikovanja prijelaznih stupnjeva fibroze.
Uređaj je kalibriran od 0 do 75 sa time da približno 4 predstavlja jetra bez oštećenja, 4-12 predstavlja povećanje stupnjeva fibroze, 12-15 početak ciroze.

Njegova prednost nad biopsijom je u tome da je brz i potpuno bezbolan. Ovo je zbog toga što se sonda jednostavno postavi uz kožu a ništa ne ulazi u tijelo. On je također u mogućnosti razlikovati različite stupnjeve ciroze sa 80% cjelokupnog opsega mjerenja ciroze. Na primjer, rezultat od 30 ukazuje na postojanje neminovne dekompenzacije.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr