Naslovnica Hepatitis C Potencijalni novi lijekovi Lijekovi koji pojačavaju imunološki odgovor
Lijekovi koji pojačavaju imunološki odgovor Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:49

Lijekovi koji pojačavaju imunološki odgovor


Uspjeh tretmana na interferonu je pokazao kako pojačavanje sposobnosti imunološkog sistema za borbu sa HCV virusom može biti smanjen na nedetektabilni nivo. Kompanije koje proizvode lijekove također nastoje vidjeti da li postoji drugi način stimuliranja imunološkog sistema koji bi mogao biti efikasan protiv virusa.

Do danas, najnaprednije istraživanje se fokusiralo na receptore koje koristimo da osjetimo prisutnost napadajućih mikroorganizama kao što su bakterije, virusi i paraziti. Oni se nazivaju toll-like receptori (TLR).

Do sada je identificirano deset različitih TLR kod ljudi. Kod četvoro njih se pokazalo kako su specijalizirani za prepoznavanje nukleinskih kiselina virusa.

Kada se TLR stimuliraju oni emitiraju signale koji su neophodni za odgovor imunološkog sistema. Oni su također djelomično odgovorni za pokretanje upalnog odgovora na prisutnost virusa aktivirajući proteine zvane citokini. Citokini djeluju kao kemijski glasnici unutar imunološkog sistema, prenoseći signale koji omogućuju odigravanje ostalih reakcija. Oni također stimuliraju ostale dijelove imunološkog sistema koji su važni u borbi sa HCV infekcijom.

Ovo je poznato kao imunolodulatorni tretmani. Tretmani bazirani na interferonu otkrivaju kako HCV infekcija može biti izliječena stimulirajući odgovor imunološkog sistema na virus. Različiti lijekovi koji se trenutno testiraju imaju za cilj pojačavanje ovog odgovora. Također se istražuje način pravljenja terapijskog cjepiva koje bi u teoriji također pojačalo odgovor imunološkog sistema.

Terapijska cjepiva nude novi pristup upotrebi cjepiva. Ona su dizajnirana za liječenje ljudi koji su već inficirani sa HCV. Također se testira preventivno profilaksno cjepivo protiv hepatitisa C iako je postojano preventivno cjepivo još prilično daleko.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr