Naslovnica Hepatitis C O hepatitisu C Simptomi infekcije sa kroničnim hepatitisom C
Simptomi infekcije sa kroničnim hepatitisom C Ispis
O hepatitisu
Srijeda, 11 SEPTEMBER 2013 07:44

Simptomi kronične infekcije sa hepatitisom C

 

Virus hepatitisa C (HCV) je povezan sa širokim spektrom jetrenih oboljenja. Ovo varira od manje upale do ciroze a u nekim slučajevima i karcinoma jetara. Kao dopuna učincima na jetra sada je jasno kako HCV također uzrokuje različite ostale simptome. Puno osoba sa kroničnim HCV se osjeća normalno te uopće nema simptoma ili problema. Ipak, postoje ostali koji imaju ozbiljne simptome koji su skoro potpuno povezani sa infekcijom.

Puno osoba sa kroničnom HCV se žali na probleme u koncentraciji. Neke osobe upotrebljavaju izraz „magla u glavi“ kako bi opisale ovr simptome. Oni uključuju slabu koncentraciju, slabo pamćenje i poteškoće u izvođenju kompleksnih mentalnih zadaća. Ovi simptomi su uobičajeni ali ih uspješna antivirusna terapije rješava. Puno osoba koje su se uspješno izliječile od virusa su otkrile kako im se koncentracija i memorija vratila na normalu.

Puno osoba koje su kronični HCV bolesnici se također žale na umor. Ozbiljnost umora se razlikuje od osobe do osobe. Neke osobe su u stanju završiti cjelodnevni posao ali se nakon toga osjećaju iscrpljene. Ostali nisu u mogućnosti uopće raditi te provode veliku količinu vremena spavajući. Ipak, čini se kako san ne rješava problem umora. Puno osoba se probudi sa osjećajem kako uopće nisu spavali. Poet napominjemo kako umor koji je povezan sa kroničnim HCV često nestane nakon uspješne terapije.

Puno osoba oboljelih od kronične HCV se također žali na bolove. Veliki broj njih ima oštre bolove u području jetara (u gornjem desnom dijelu abdomena) koji ponekad može biti alarmirajući. Ovi bolovi nisu neophodno povezani sa jetrenim oboljenjem. Puno osoba sa blagim HCV ima iste simptome. Ova bol često ostaje još neko vrijeme nakon terapije. Kod većine pacijenata ona nestane tijekom vremena.

Povremeno se bol iz gornjeg dijela abdomena proširi ma ostatak abdomena. Ovo može prouzročiti generaliziran bol u abdomenu koji može imati kao rezultat ozbiljnu nelagodu.
Puno osoba sa kroničnim HCV boluje od bolova u zglobovima. Bolovi se mogu pojaviti u raznim zglobovima ali su najčešći u rukama i zapešćima. Bolovi su često manji ali ponekad mogu biti i jaki. U takvim slučajevima se mogu koristiti analgetici za otklanjanje simptoma.

Puno osoba sa kroničnim hepatitisom C također spominje veliku lepezu različitih zdravstvenih problema. Oni uključuju suhoću očiju, sindrom iritabilnih crijeva te sindrom iritabilnog mjehura kao i ostale slične probleme. Još nije jasno da li su ti simptomi povezani sa infekcijom hepatitisa C ili ne. Većina ovih poremećaja su uobičajeni i mogu biti povećani stresom. Ipak, stres koji je povezan sa infekcijom može pogoršati ili čak prouzročiti simptome. Sve dok ne budemo razumjeli više o HCV biti će teško reći da li su ti problemi prouzročeni virusom.

Vrlo je opasno pretpostaviti kako su svi vaši bolovi povezani sa hepatitisom C. Kronični HCV je vrlo učestalo oboljenje i puno oboljelih će također razviti ostale simptome nevezane uz hepatitis C. Oboljenje štitnjače koje uzrokuje umor je uobičajeno kod pacijenata sa kroničnim HCV. Može postojati puno drugih uzroka bolova u abdomenu. Kao i kod svih drugih osoba, može se razviti čir na želucu i žučni kamenac. Važno je pomno istražiti sve simptome kako bi bili sigurni da je HCV uzročnik. O Vašim simptomima trebate popričati sa Vašim liječnikom koji će izvršiti odgovarajuće pretrage kako bi se isključila ostala česta oboljenja.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr