Hepatitis C Ispis
O hepatitisu
Srijeda, 11 SEPTEMBER 2013 07:43

O hepatitisu C

 

Hepatitis C je krvlju prenosivi virus koji prvenstveno inficira stanice jetara. Ovo može rezultirati upalom i značajnim oštećenjem jetara. Ovo može rezultirati upalom i značajnim oštećenjem jetara. To također može utjecati na sposobnost jetara da izvodi svoje osnovne funkcije. Iako se oduvijek smatralo kako oboljenje jetara (hepatitis znači upalu jetara), nedavne studije su pokazale kako virus hepatitisa C (HCV) utječe na brojna ostala područja u tijelu. Ovo uključuje degenerativni sistem, limfni sistem, imunološki sistem i mozak.

Hepatitis C je prvi put otkriven osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je postalo očigledno kako postoji novi virus (ne hepatitis A ili B) koji uzrokuje oštećenje jetara. Prije nego li što je identificiran 1989 godine bio je poznat kao non-A non-B hepatitis. 1991 godine razvijen je proces detekcije omogućujući detekciju HCV u uzorcima krvi. Kao relativno novo oboljenje postoji još puno aspekata hepatitisa C koje treba proučiti.

Približno je u svijetu 150 miliona ljudi kronično inficiranih sa hepatitisom C. Nivo infekcije poznat kao prevalencija, varira od zemlje do zemlje. U nekim zemljama kao što je Egipat visoka je i iznosi 15%. Vjeruje se kako je u SAD oko 1% u u UK oko 0.5%. Virus se može prenijeti samo inficiranom krvlju.

alt

Hepatitis C je RNA virus. RNA virus mutira više nego li DNA virusi. Ova sposobnost mutiranja RNA virusa otežava ljudskom imunološkom sistemu da ga locira i uništi. Kod hepatitisa C postoji 6 glavnih varijacija virusa označenih od 1 do 6. Ovo je poznato kao „genotipovi“. Različiti genotipovi prevladavaju u različitim dijelovima svijeta. Jedan genotip se ne može promijeniti u drugi. Ipak, moguća je (iako rijetko) infekcija sa više od jednim genotipom istovremeno.

Infekcija sa hepatitisom C se može kategorizirati u dva stupnja. Prvi stupanj je akutna infekcija (nakon početne infekcije). Drugi stupanj je kronična infekcija. Akutni stadij se odnosi na prvih 6 mjeseci infekcije i nema uvijek primjetne simptome. Približno 20% osoba inficiranih sa hepatitisom C prirodno izbace virus iz tijela unutar prvih šest mjeseci. Kod ostalih 80% će doći do razvoja kronične (dugotrajne) infekcije.

Tijek kronične hepatitis C infekcije ekstremno varira i nepredvidiv je. Neke osobe tijekom desetljeća imaju vrlo malo simptoma. Ostali mogu imati simptome od početka. Kod nekih može doći do progresije u fibrozu i cirozu (stvaranje ožiljaka) na jetrima ili karcinoma jetara u zadnjem stadiju oboljenja dok ostali imaju vrlo mala oštećenja jetara čak i nakon mnogo godina. U slučajevima kada ne postoje simptomi mnogo osoba ne otkrije kako imaju HCV kroz dugi vremenski period.

Drugi razlog zbog kojeg hepatitis C prolazi ne detektiran tijekom mnogo godina je u tome što se simptomi mogu pripisati drugim oboljenjima. Na primjer, depresija, umor, problemi sa kožom, nesanica, bol i probavne smetnje, sve to može imati druge uzroke. Zbog ovih razloga hepatitis C se često spominje kao „tiha epidemija“.

Razvoj lijekova u cilju iskorjenjivanja virusa je proteklih godina znatno napredovalo. Omjer uspjeha za genotip 1 je sada visok i do 70%. Genotip 2 se još uvijek čini najlakšim za liječenje zbog omjera uspješnosti liječenja od 80%. Uspjeh tretmana za genotip 3 je približno 70%. Tretman za genotip 4 je uspješan kod približno 40% slučajeva. Ipak, tretman može imati značajne nuspojave i sigurno ne odgovara svakome. Cjepivo za hepatitis C je još uvijek nedostupno.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr