Naslovnica Hepatitis C Jetra Kompenzirana ciroza
Kompenzirana ciroza Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:20

Kompenzirana ciroza

Ciroza je opis velikog opsega ožiljaka na jetrima. Sa cirozom, ožiljci ili fibroza je napredovala do točke kada je struktura jetara postala promijenjena. Glatka struktura jetara počinje postajati kvrgava.

Kvrge (noduli) u području jetrenih stanica su postale odsječene od ostatka jetara kružnim područjima ožiljaka. Unutar tih područja jetrene stanice su se neuspješno pokušale regenerirati. Slobodni protok krvi kroz jetra tada počinje biti kompromitiran.

Kompenzirana ciroza znači kako je jetra još uvijek u mogućnosti nositi se tj. kompenzirati oštećenje i nastaviti provoditi većinu (ponekad i sve) njezine funkcije. Kao i fibroza, ciroza je rangirana od blage (u početku) i umjerene do ozbiljne. Ozbiljna ciroza može onda napredovati u dekompenziranu cirozu.

Omjer progresije ciroze je različit kod različitih osoba ali se čini kako nije povezan sa genotipom. Na progresiju utječu slični faktori kao i na fibrozu ali  ovom stadiju efekt alkohola na oštećenje jetara je čak i veći.

Jednom kada su razvili dekompenziranu cirozu puno osoba nema simptome koji se razlikuju od onih koje su imali za vrijeme kronične faze oboljenja. Puno osoba uopće nema simptoma. Općenito, osobe sa dobro kompenziranom cirozom imaju normalne jetrene funkcije za albumin, faktor zgrušavanja i bilirubin te čak i normalne jetrene enzime.

Također ne postoji dokaz portalne hipertenzije. Ali tijekom vremena i bez tretmana čini se kako kompenzirana ciroza neminovno napreduje u dekompenziranu cirozu. Kod nekih osoba može proći puno godina i one mogu umrijeti od ostalih nepovezanih uzroka. Studije sugeriraju kako godišnji omjer dekompenzacije među osobama sa hepatitisom C sa cirozom iznosi približno 4%.

Iz provedenih studij se čini kako kod prosječno 18% osoba sa kompenziranom cirozom dolazi do progresije u dekompenziranu cirozu nakon 5 godina. Nakon 10 godina ovaj omjer raste na 30%.

Kod osoba sa kroničnim stadijem hepatitisa C simptomi za vrijeme kompenzirane ciroze značajno variraju.

Slijedi lista simptoma koji su konkretnije povezani sa kompenziranom cirozom (u ovo mogu biti uključeni bilo koji drugi simptomi povezani sa hepatitisom C). To ne znači da će te ih neophodno imati ili ako ih imate, ne znači neophodno da imat cirozu.

Opći simptomi:

  • Umor i slabost (vjerojatno kao rezultat nedovoljno procesuiranih hranjivih sastojaka koje jetra procesuira)
  • Gubitak apetita
  • Mučnina i povraćanje
  • Nakupljanje tekućine u nogama i abdomenu
  • Gubitak težine
  • Sklonost nastanku ozljeda
  • Žutilo (požutjela koža i bjeloočnice)
  • Svrab
  • Osjetljivost na lijekove zbog smanjene sposobnosti jetara da ih deaktivira
  • Spider nevus (paukoliko prošireni kapilari). Ovo su mali kapilari vidljivi na površini vaše kože. Sve kapilare se granaju od jedne što podsjeća na malog crvenog pauka (mogu se pronaći samo iznad pojasa,uobičajeno na grudima, gornjem dijelu ruke, licu, vratu i gornjem dijelu leđa)
 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr