Naslovnica Hepatitis C Jetra Karcinom jetara Tretman za karcinom jetara
Tretman za karcinom jetara Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:23

Tretman za karcinom jetara


Tretman za karcinom jetara

Postoji puno izvješća o efikasnim terapijama sa lijekovima za hepatocelularni karcinom (HCC ili rak jetara), ali do sada ih je većina testirana na vrlo malom broju pacijenata. Ali kada se testiraju na velikom broju uz odgovarajuće kontrolirane studije, pokazuje se da imaju vrlo malu vrijednost.

Trenutno ne postoji kombinacija lijekova koja se pokazale kao efikasan lijek. Trenutni tretmani kao što je kemoembolizacija, ubrizgavanje alkohola u tumor ili radiofrekvencijska ablacija mogu pomoći kao palijativni tretmani. Palijativni tretmani su oni koji pružaju olakšanje ili smanjenje karcinoma ali ga ne izliječe.


Kurativni tretmani

a) Kirurško odstranjivanje tumora (jetrena resekcija)

Jetrena resekcija ima za cilj odstranjivanje tumora i okolnog jetrenog tkiva bez ostavljanja ikakvog tumora. Pošto je ova opcija uobičajeno ograničena na osobe sa odličnom jetrenom funkcijom, u idealnom slučaju bez ciroze, vrlo je malo ljudi prikladno za nju. Ovo je uobičajeno zbog toga što preostali dio jetara nije sposoban pružiti neophodnu podršku za život. Za pacijente čiji su tumori uspješno odstranjeni, petogodišnji omjer preživljavanja je između 21-57% (srednja vrijednost 37). Posve je jasno da je omjer preživljavanja kod pacijenata sličnim veličinama tumora i jetrenom funkcijom značajno različit ako je pružen palijativni tretman.

b) Transplantacija jetara

Za osobe koje imaju cirozu i HCC rana transplantacija jetara može biti efikasna. Ako je transplantat raspoloživ to je vjerojatno najbolja opcija. Ovoje posebno točno kod osoba sa tumorom manjim od 5cm veličine a koje također pokazuju znakove zatajenja jetara. Transplantacija se može predložiti ako: je jetreni tumor manji od 5cm u promjeru; do tri tumora sveukupno manje od 3cm promjera.; jedan tumor veličine 5-7cm koji nije porastao najmanje 6 mjeseci. Osobe sa malim karcinomom (manjim od 3cm) koji nije zahvatio krvne žile se općenito dobro oporave i imaju manje od 10% šanse od povratka HCC. Ipak, rizik od ponovnog pojavljivanja HCC se povećava sa veličinom originalnog tumora. Malo je vjerojatno da će se operirati tumor veći od 5cm. Kada se nakon transplantacije tumor ponovo pojavi, neupitno nakon toga u kratkom periodu dolazi do smrti.


Palijativni tretmani

a) Kemoembolizacija

Kemoterapija nije bila posebno uspješna kod liječenja primarnog karcinoma jetara. Drugi oblik kemoterapije zvan kemoembolizacija se čini efikasnijim. Ona se provodi davanjem kemoterapijskog lijeka direktno u tumor u jetrima. Omjeri odgovora na kemoembolizaciju imaju u kliničkim istraživanjima velike varijacije i smatra se kako variraju od 16-61%. Lijekovi se miješaju sa masnom supstancom koja pomaže da duže ostanu u jetrima što ih čini efikasnijim od standardne kemoterapije.

Cilj kemoembolizacije je uništavanje tumora. Postoje dva elementa tretmana. Prvi uključuje ubrizgavanje visoke koncentracije kemoterapijskog lijeka direktno u tumor prije presijecanja dovoda krvi tumoru (uz upotrebu malih kuglica ili gela). Povlačenjem dovoda krvi pomaže lijeku da duže ostane u jetrima te presiječe dovod hrane i kisika u tumor.

Kemoembolizacija je invazivna procedura i uobičajeno uključuje period boravka u bolnici. Kao i kemoterapija ima općenito dosta nuspojava. Najučestaliji lijekovi su doxorubicin i cisplatin.

Nuspojave koje su najučestalije sa doxorubicinom i cisplatinom su:

 • Privremeni pad broja krvnih stanica koje proizvodi koštana srž što uzrokuje
 • Povećani rizik od stjecanja infekcije zbog pada broja leukocita što dovodi do glavobolje bolova u mišićima, kašlja, suhog grla bolova prilikom mokrenja te osjećaja hladnoće i drhtanja.
 • Umor i nedostatak daha zbog pada broja crvenih krvnih stanica (anemija)
 • Lakše dobivanje ogrebotina zbog pada trombocita što može dovesti do krvarenja iz nosa, krvarenja iz desni nakon pranja zubi ili puno malih crvenih točkica na rukama i nogama (poznato kao petehija)

Ostale uobičajene nuspojave uključuju:

 • Umor (premorenost) za vrijeme tretmana – većini osoba se njihov nivo energije vrati na normalu u periodu od 6 mjeseci do godine dana
 • Mučnina i povraćanje – Ovo može početi nekoliko sati nakon primanja tretmana i trajati nekada i cijeli dan
 • Alopecija (gubitak kose) – ovoje privremeno a kosa nazad naraste nakon završetka tretmana
 • Suha usta i promjena u okusu
 • Promjene na koži – koža može potamniti ali se uobičajeno vrati u normalu nekoliko mjeseci nakon tretmana

Pacijenti se upozoravaju da ne zatrudne a kao mogući otac pacijent se upozorava da uzimanje doxorubicina ili cisplatina može oštetiti fetus u razvoju. Važno je koristiti efikasnu kontracepciju dok se uzimaju lijekovi te najmanje dva mjeseca nakon prekida njihova uzimanja.

Lijek se primjenjuje preko vrlo tankog katetera (duga tanka cijev) koja se uvodi u bedrenu arteriju u preponama. Kateter se uvodi mikroskopskom kamerom u glavnu arteriju u tijelu te onda u jetra preko jetrene arterije. Ogranci jetrene arterije koji hrane tumor se identificiraju regentskim snimkama. Nakon toga se kateter uvodi u područje tumora te se na posljetku ubrizgavaju lijekovi. Procedura traje dva sata. Ako je neophodno proces se može ponoviti nekoliko puta.

b) Perkutana injekcija etanola

Ovaj tretman uključuje injekciju alkohola ili octene kiseline sa iglom direktno u tumor. Vođena je ultrazvukom i uobičajeno se provodi pod lokalnom anestezijom. Alkohol ubija karcinom dehidrirajući tkivo i zaustavljajući protok krvi u karcinom. Ovaj oblik tretmana je najkorisniji za osobe koje imaju mali broj tumora koji u promjeru nisu veći od 3cm u promjeru. On se ne koristi za bilo koji tumor veći od 5cm. Ako tumor ponovo naraste tretman se može ponoviti.

c) Radiofrekvencijska ablacija (RFA)

Radiofrekvencijska ablacija (RFA) je uništavanje stanica karcinoma upotrebom topline. Toplina ubija stanice tumora a vrlo malo okolnog tkiva je zahvaćeno ovom toplinom. To je zbog toga što normalno jetreno tkivo može izdržati više topline nego li tkivo tumora. Mrtve stanice tumora se zamjenjuje tkivom ožiljka koje se tijekom vremena postupno smanjuje.

RFA je otvorila više mogućnosti za osobe sa HCC. Za osobe kod kojih se ne može primijeniti agresivni kirurški tretman zbog brojnih tumora, lokacija tumora u jetrima, problema sa cirozom ili nemogućnosti otklanjanja cijelog tumora istovremeno ostavljajući dovoljno normalnih stanica, RFA postaje dobra opcija.

Podaci o učinku RFA na omjer dugoročnog preživljavanja su vrlo rijetki. Postoji dovoljna količina dokaza kako RFA efikasno uništava tumore i ostavlja netaknutim zdravo tkivo. Ove koristi su najzamjetnije kod pacijenata sa cirozom i ranim stadijem HCC. Kod većine studija više od pola tumora se nije vratilo. Tretman se može koristiti više puta kako bi se liječili povratni jetreni tumori.

Procedura uključuje upućivanje električne energije direktno u jetreni tumor. Električna energija dolazi iz radiofrekvencijskog generatora struje preko kolekcije malih igala koje se stavljaju direktno na tumor,

Ultrazvuk se koristi da bi se igle precizno namjestile. Toplina (između 80-100C) topi tkivo u okolnom području. Procedura se može izvesti na nekoliko načina:

 • Pod lokalnom anestezijom postavljanjem igala preko kože na tumore. Ovo je najmanje invazivna metoda
 • Laparoskopski kada se igle stavljaju u tanku cijev preko malih rupa u abdomenu pod sedativima ili anestezijom
 • Pod općom anestezijom za vrijeme otvorne operacije

RFA je najbolje primjenjiva za tumore manje od 3cm jer postoji limit veličine tkiva koje može biti liječeno sa trenutnom opremom. Ona može biti korištena za liječenje manjih tumora i može se ponavljati. Ako je tumor vrlo blizu glavnih krvnih žila malo je vjerojatno da će RFA biti primjenjiva zbog rizika od ozbiljnog krvarenja. Smatra se da je tretman siguran i da se dobro podnosi. Moguće nuspojave su bol i povremena temperatura.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr