Naslovnica Hepatitis C Jetra Karcinom jetara Test na karcinom jetara
Test na karcinom jetara Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:22

Testovi na karcinom jetara


Test krvi

Hepatocelularni karcinom (HCC ili karcinom jetara) se ne može dijagnosticirati rutinskom pretragom krvi. Postoji samo jedan specifičan test krvi koji se može koristiti za dijagnosticiranje HCC. Ovaj test konkretno mjeri nivo alfa fetoproteina u serumu (AFP).

Nažalost, samo približno pola od svih tumora će dati povećano očitavanje AFP. Zbog toga normalan AFP test ne isključuje prisutnost HCC. Ovo se daljnje komplicira činjenicom kako je AFP također proizveden od strane razmnoženih jetrenih stanica tako da osobe sa cirozom i regeneracijom jetara vjerojatno mogu imati povećani nivo AFP. Kao posljedicu toga doktor će vjerojatno željeti pratiti da li je AFP nivo stabilan ili ne. Povećani nivo AFP vjerojatno ukazuje na HCC.

Čak i ako ne postoji detektabilan znak za HCC, osobe sa cirozom i nenormalnim nivoom AFP još uvijek imaju rizik od njegova razvoja. Svatko sa cirozom i povećanim AFP, posebno sa neprekidno rastućim nivoom AFP će vjerojatno razviti HCC ili već ima HCC koji nije otkriven.


Slikovni prikazi pregleda

Ne postoji samo jedna tehnika sa slikama koja će ispravno identificirati HCC. Svaka od postojećih tehnika ima svoje prednosti i nedostatke.

1) Ultrazvuk

Ultrazvuk je uobičajeno prvi test koji se provodi kod sumnje na HCC. Preciznost ultrazvuka puno zavisi o tehničaru ili radiologu koji ga obavlja. Neki iskusni operatori mogu biti u mogućnosti detektirati lezije (područja sa abnormalnim tkivom) veličine 0.5cm. Ostali mogu identificirati puno veće lezije. Ultrazvuk ima prednost jer nema ionizirajućeg zračenja i intravenskog kontrasta (ubrizgavanje kemikalija u tijelo u cilju poboljšavanja kontrasta prikaza slike). Cijena ultrazvuka je također manja nego li kod ostalih oblike skeniranja.

2) Kompjuterizirana tomografija (CT)

Kada se provodi sa agensom za pojačavanje kontrasta, CT skeniranje može biti osjetljivo kao i ultrazvuk. To je zbog toga što  agens poboljšava sliku arterijskog i venskog sistema. CT skeniranje puno manje ovisi o operatoru nego li ultrazvuk. On također ima prednost što daje sliku više područja u tijelu. CT skeniranje je znatno skuplje nego li ultrazvuk i izlaže osobe ionizirajućem zračenju.

3) Jetrena angiografija

U ovoj proceduri kateter se unosi u jetrenu arteriju a intravenski kontrastni materijal se ubrizgava u jetra. To može biti korisno za procjenu težih oblika lezija ali također uključuje rizik od ionizirajućeg zračenja, puknuće arterije i primjenu kontrastnog agensa. Jetrena angiografija se uobičajeno provodi kod osoba za koje se smatra da spadaju u visoko rizičnu skupinu ali koje nemaju nikakvih znakova HCC kod ostalih provedenih tehnika slikovnih pregleda. Ako se otkrije tumor u vrijeme angiografije, može se odlučiti na blokiranje arterije koja hrani tumor i prije ubrizgavanja lijekova protiv karcinoma u nju (kemoembolizacija).

4) Magnetska rezonanca – MR (Magnetic Resonance Imaging - MRI)

MR postaje sve popularnija za dijagnosticiranje jetrenih tumora. Kao i CT skeniranje ona može pregledati veliko područje grudi i abdomena u jednom pregledu. Ali zbog toga što nije uključeno ionizirajuće zračenje, pregled se može ponoviti puno puta sa malim rizikom. Tehnologija je napredovala do točke kada novi MR uređaju rekonstruiraju slike žučnog kanala, žučnog mjehura te arterija i vena u jetrima. Upotreba intravenskog kontrastnog agensa značajno povećava osjetljivost procedure ali također povećava cijenu. MR skupa a raspoloživost MR aparata je ograničena.


Biopsija jetara

Jedini precizan način za određivanje razlike između malignog i benignog rasta je njegov pregled uzimanjem uzorka tkiva i pregledom pod mikroskopom. Ova procedura se zove biopsija. Biopsija je smože provesti u isto vrijeme kada i ultrazvuk ili CT.


Laparoskopija

U ovoj proceduri kirurg postavlja instrument zvan laparoskop (takla, fleksibilna tuba sa kamerom i svjetlom na vrhu) u tijelo preko malog zareza u abdomenu. Laparoskopija omogućava kirurgu da pogleda direktno u jetra kako bi potražio znakove HCC.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr