HCV i karcinom jetara Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:22

HCV i karcinom jetara

Smatra se kako se u svijetu 25% hepatocelularnog karcinoma može pripisati virusu hepatitisa C (HCV). Nije jasna točna povezanost između HCV infekcije i karcinoma jetara. Još uvijek postoje sumnje da li stvarno HCV uzrokuje HCC. Trenutno medicinsko stajalište je da HCV vjerojatno stvara uvjete za razvoj HCC. Ti uvjeti su:

  • Prisutnost HCV u jetrima uzrokuje veliki preobražaj jetrenih stanica. Postoje dva uzroka za ovo. Prvo, virus konstantno ubija stanice i u pokušaju da ih nadomjeste, ostale jetrene stanice se multipliciraju. Drugi uzrok je programirano uništenje jetrenih stanica od strane imunološkog sistema. Ovo se radi u pokušaju zaustavljanja širenja virusa. Ovaj konstantni preobražaj jetrenih stanica može dovesti do gomilanja Nasumičnih DNA mutacija u stanicama. Neke od ovih mutacija mogu utjecati na dijelove stanica koje reguliraju staničnu reprodukciju. Ovo može dovesti do nekontroliranog rasta defektnih stanica.
  • Smatra se kako dio hepatitis C virusa može utjecati na mehanizam koji popravlja oštećenja na DNK unutar stanica.
  • Nedavno istraživanje je ukazalo kako HCV uništava gene koji su važni za obuzdavanje tumora. Osobe uobičajeno imaju dvije kopije ovoga gena koji se bori sa karcinomom. Čak i ako jedna kopija gena mutira, ostala zdrava kopija može normalno (ali ne i uvijek) kompenzirati za defektni gen. Ali ako je preostala dobra kopija izbrisana tijekom druge mutacije, sposobnost proteina sa uništava tumore je potpuno izgubljena.

Sve ove promjene mogu dovesti do transformacije nekih jetrenih stanica u maligne, kancerogene stanice.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr