Naslovnica Hepatitis C Jetra Kako HCV utiče na funkciju jetara
Kako HCV utiče na funkciju jetara Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:20

Kako HCV utječe na rad jetara

 


Detoksikacija

 

Najznačajniji pritisak s kojim se jetra mora suočiti dolazi od kemikalija koje je čovjek napravio kao što je benzin, konzervansi, zagađivači, dim cigareta, rekreacioni narkotici i lijekovi. Skoro sve što jedemo, udišemo ili unosimo u tijelo mora biti detoksificirano od strane jetara.
Jetra ima različite načine ophođenja sa toksinima kao što je njihovo razlaganje na sigurne supstance, eliminirajući ih preko žuči ili prepakiranjem u sigurniji oblik. Kao posljednji oblik zaštite, jetra će čak pohraniti toksine u sebe kako bi zaštitila ostatak tijela.
Jetra filtrira otrove kroz sinusoidne kanale koji su obloženi sa imunološkim stanicama zvanim Kupferove stanice. One obuzimaju toksine, probavljaju ih te ih izlučuju. Taj proces se zove fagocitoza.
Zbog toga što je većina kemikalija relativno nova proći će tisuću godina prije nego li što se naše tijelo pripremi na njih. Ako jetra ne može shvatiti što sa njima treba uraditi ona ih jednostavno pohrani, često u masnom tkivu. Ovaj proces je potencijalno opasan za jetreno tkivo.


Regulacija hormona

 

Jetra reguliraju ravnotežu seksualnih hormona, hormona štitnjače, kortizona i ostalih adrenalinskih hormona. Ona pretvaraju ili uklanjaju prekomjerne hormone iz tijela. Ako to jetra ne može obaviti postoji rizik od emocionalne neravnoteže. Nivo leukocita i antitijela se također može smanjiti što može dovesti do narušavanja imuniteta čineći nas podložnijim na infekcije.
Ove vrste hormonalnih poremećaja su učestale među kroničnim jetrenim oboljenjima:

Seksualna želja i funkcija

a) Seksualna želja zavisi o osjetljivoj ravnoteži hormona.
Ako je ova ravnoteža poremećena hepatitis C virusnom infekcijom (HCV) tada i muškarci i žene mogu patiti od gubitka libida. Kod muškaraca može doći do povećanja nivoa estrogen koji može utjecati na seksualnu funkciju. Žene mogu patiti od nepostojanog nivoa hormona koji uzrokuje ozbiljne PMS simptome.

Umor koji virusna infekcija može prouzročiti može neke osobe učiniti preumornim da bi bili zainteresirani za seks što može dovesti do frustracije i mračnog raspoloženja.

b) Adrenalin
Različiti pritisci modernog života mogu dovesti do prekomjerne proizvodnje hormona stresa, adrenalina. Jetra je odgovorna za ravnotežu i uklanjanje adrenalina. Ako ne može održavati proizvodnju hormona stresa, ona je prisiljena uskladištiti ga, često i do godinu dana. Prisutnost pohranjenog adrenalina u jetrima može dovesti do emocionalne nestabilnosti kao i do narušavanja imunološkog sistema te utjecati na tjelesnu sposobnost da se bori sa virusom. Važno je naučiti i identificirati stres.


Proizvodnja limfe

 

Limfa je bezbojna tekućina koja cirkulira u tijelu kroz mrežu kanala. Ovi kanali su prošarani sa lifnim čvorovima u kojima imunološke stanice neutraliziraju bakterije i patogene. Ovo se zove limfni sistem p predstavlja važan dio tjelesnog imunološkog sistema.

Limfa također prenosi proteine, natrij, kalij i ostale minerale kroz tijelo.

Oko trećina limfe koja je potrebna tijelu se proizvodi u jetrima. Limfa proizvedena u jetrima se odvodi u abdomen i limfne kanale. Iako jetra sama po sebi nema lifne čvorove, HCV može inficirati limfni sistem uzrokujući naticanje limfnih čvorova.


Pohrana

 

Jetra djeluje kao skladište za neke vitamine, minerale i glukozu. Ovo pruža vitalan izvor energije tijelu koji jetra transformira u glikogen zbog efikasnije pohrane. Jetra pohranjuje vitamine i minerale kako bi poslužili kada dođe do njihova manjka. Ona može pohraniti dovoljno vitamina A i vitamina B12 za četiri godine te dovoljno vitamina D za četiri mjeseca.


Vitamini

 

Vitamini su grupa organskih sastojaka koji djeluju kao katalizatori u različitim kemijskim reakcijama. Vitamini pokreću reakcije te ih ubrzavaju. Sastojak postaje klasificiran kao „vitamin“ kada njegov manjak prouzrokuje oboljenje. Usprkos popularnom vjerovanju vitamini ne pružaju direktnu energiju.

Kao katalizatori, oni su potrebni za oslobađanje energije iz proteina, masnoća i ugljikohidrata. Oni su esencijalni za normalan rast i razvoj te posebno važni za zdravo funkcioniranje crvenih krvnih stanica, hormona, genetskog materijala i nervnog sistema.

Jetra pohranjuje vitamine A, D, E, K i B12. Prva četvorica od ovih su topivi u mastima. To znači kako je žuč koja se izlučuje za vrijeme probave neophodna za njihovu apsorpciju tako da ih tijelo može iskoristiti. Ako je proizvodnja žuči kompromitirana oštećenjem jetara to može utjecati na apsorpciju ovih vitamina.
Kada se uzimaju multivitamini važno je osigurati da se preporučena doza vitamina topivih u mastima ne prekorači. Ako dođe do toga, to može rezultirati oštećenjem jetara.


Minerali

 

Jetra također pohranjuje željezo i bakar. Bakar je neophodan kao vitalan link za puno raznih tjelesnih kemijskih reakcija te za formiranje proteina u jetrima. On također ima ulogu u upotrebu zalihe željeza kada su potrebne.


Jetra i metabolizam

 

Riječ metabolizam dolazi od Grčke riječi „metabole“ što znači „promijeniti“. U odnosu na jetra to se odnosi na procesuiranje hrane probavljene od stomaka i crijeva za njenu višestruku upotrebu od strane tijela.
Mi dobivamo našu energiju i gradimo naše stanice i tkivo upotrebom energije dobivene razgradnjom tri glavne klase hranjivih tvari. To su ugljikohidrati (jednostavni i složeni šećer), lipidi (razne masnoće i ulja) i proteini (velike molekule koje se nalaze u biljaka i životinjskom tkivu a sastavljene od amino kiselina). Ovaj proces se zove metabolizam. Jetra igra važnu ulogu u razlaganju svh ovih oblika hranjivih sastojaka i njihovu konverziju u supstance koje su neophodne tijelu.


Metabolizam ugljikohidrata

 

Glukoza ili šećer u krvi se napravi kada se razlože ugljikohidrati. Ona je esencijalan izvor energije za sve stanice. Iako mi često jedemo u neredovitim intervalima, energija koja se dostavlja tjelesnim stanicama ostaje konstantna. Jetra igra ključnu ulogu u ovom procesu. Ako se apsorbira više glukoze nego li što je trenutno neophodno, višak se pretvara u supstancu zvanu glikogen. Nju tada uzima jetra radi lakše pohrane. Kada dođe do pada koncentracije glukoze u krvi a tijelo treba generirati više energije i topline, jetra konvertira glikogen nazad u glukozu. Ona se onda otpušta nazad u krv za transport svom ostalom tkivu.

Pohrana glikogena u jetrima je ograničena. Ali kada ponestane zalihe glikogena jetrene stanice počinju proizvoditi glukozu iz aminokiselina i ostalih ugljikohidrata.
Ako je sinteza i pohrana glukoze smanjena oštećenjem jetara to može utjecati na nivo šećera u krvi. To može dovesti do toga da u mišiće i mozak dolazi nedovoljna količine energije. Kao rezultat toga dolazi do umora, općenitog osjećaja lošeg stanja ili sporijeg razmišljanja i memoriranja.


Metabolizam masnoće

 

Masnoće ili lipidi se razlažu u jetrima za upotrebu u obliku energije. Zatim se premještaju u masno tkivo. Više od 90% tjelesne energije je tu pohranjeno te predstavlja glavni izvor pohranjene energije u tijelu.

Masnoće se ne mogu razgraditi u krvi i vodi pa jetra proizvodi posebne proteine koji prenose masnoće zvane lipoproteini. Ovi lipoproteini cirkuliraju u krvi prenoseći esencijalne masne kiseline između jetara i tjelesnog tkiva.

Jetra sama po sebi pohranjuje vrlo malo masnoće. Kronični hepatitis C može dovesti do akumulacije masnih naslaga na jetrima. Ovo stanje se zove „steatoza“. Smatra se kako je povezana sa povećanom progresijom fibroze i uznapredovanim oštećenjem jetara. To također može uzrokovati smanjeni odgovor na hepatitis C tretman.
Lipoproteini također prenose kolesterol. Iako kolesterol ima određenu „nezdravu“ reputaciju, on je još uvijek neophodan za ispravno funkcioniranje tijela. On se koristi za pravljenje žučnih soli, sintezu vitamina D, pravljenje seksualnih hormona, pravljenje ostalih hormona za imunološki sistem te postupanje sa stresom. Kolesterol je također neophodan za zdravlje nervnih stanica i moga.

Kolesterol postaje problem jedino kada se nakuplja u tijelu na mjestima gdje ne bi trebao biti. Zdrava jetra osigurava njegov transport do tkiva gdje je neophodan i daleko od tkiva gdje nije potreban i može prouzročiti štetu. Ako jetra ne radi dobro ili je preopterećena kolesterolom, masne naslage koje sadrže kolesterol ne nagomilavaju na arterijama. Ovo skladištenje može prouzročiti opstrukciju protoka krvi te također dovesti do srčanog udara. One također mogu dovesti do nakupljanja kolesterola u žuči štomože rezultirati formiranjem kamenaca.


Sinteza proteina

 

Jetra je jedan od najvažnijih organa za izradu proteina. Ona proizvodi ili transformira milione proteinskih molekula svaki dan. Proteini su načinjeni od aminokiselina. Neke od ovih aminokiselina se već nalaze u tijelu. Ostale, koje se zovu esencijalne aminokiseline se mogu dobiti samo prehranom.

Proteini imaju puno vitalnih funkcija. Mi ih koristimo za rast i održavanje tjelesnog tkiva kao što su mišići, srce, bubrezi i zidovi krvnih žila. Jetra pravi stotine različitih proteina sa različitim funkcijama. Neki transportiraju vitamine i minerale u tijelu. Neki djeluju kao katalizatori za ubrzavanje metaboličkih reakcija (ovi proteini se zovu enzimi) dok ostali reguliraju sveukupni obrazac od svih ostalih različitih aktivnosti u stanici.


Sinteza proteina na koju utječe HCV

 

Albumin

Albumin je uobičajeno prisutan u velikim količinama u krvi. One se koristi za vezivanje hormona, određenih kemikalija i lijekova. Albumin također regulira izmjenu vode između krvi i tkiva. Ako koncentracija vode u tjelesnim tekućinama nije ista kao i u stanicama, postoji rizik da će tekućina iscuriti iz stanica. Za vrijeme našeg života jetra konstantno prati nivo pritiska kako bi osigurala ravnotežu. Ako jetra ne može sintetizirati dovoljno albumina može doći do nakupljanja tekućine u tkivu. Ovoje uobičajeno simptom povezan sa dekompenziranom cirozom kada se tekućina može nakupljati u gležnjevima, stopalima ili nogama (edema) ili u abdomenu (ascites).

Željezo

Jetra ga pohranjuje i otpušta u tijelo kada je potrebno. Samo po sebi željezo je toksično za tjelesne stanice pa ga tijelo pridružuje proteinu. U jetrima željezo je vezano za protein feritin.
Kada je jetreno oboljenje povezano sa povećanjem količine feritina u jetrima to može prouzročiti oštećenje tkiva i organa. Ovo se zove hemokromatoza.
Željezo je također neophodno za pravljenje hemoglobina. Ovo pomaže u transportu kisika u krvotok. Ako ne postoji dovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina to može dovesti do letargije i anemije.

Konverzija amonijaka

Amonijak je toksična supstanca dobivena iz metabolizma proteina. Jetra konvertira amonijak u urea koja je razgradiva u vodi, nije toksična i izlučuje se bubrezima. Jetrena disfunkcija kod dekompenzirane ciroze može dovesti do nemogućnosti konverzije amonijaka koji se onda nakuplja u krvi.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr