Unutar jetara Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:20

Unutar jetara


Hepatociti

Primarne i najučestalije stanice jetara (koje čine 90% jetrenih stanica) se zovu hepatociti. Ove visoko sofisticirane stanice obavljaju većinu glavnih funkcija koje obnaša. Hepatociti su svi jednaki. Višestruki zadaci koje jetra obavlja nisu podijeljeni ili dijeljeni među njima. Hepatociti su sposobni provoditi istu funkciju.

Hepatociti su podijeljeni u grupe ili serije koje formiraju režnjeve (lobule). Oni su funkcionalne jedinice jetara. Postoji skoro milion režnjeva u jetrima.

Svaki režanj je organiziran oko centralne vene. Tanjurići ili trake hepatocita strše iz središnje žile poput žbica kotača. Na vanjskoj strani svakog režnja su ogranci od portalne vene i hepatične arterije.

Mali krvni kanali zvani sinusoidi se granaju od ovih ogranaka portalne vene i hepatične arterije kroz režnje. Svaka stanica u režnju se kupa o ovom protoku krvi. Postoji više od milijardu sinusoida u jetrima. Posljedica ovako složenog sistema je da krv vrlo sporo protječe kroz sinusoide. Ovo daje vremena jetrenim stanicama da uzmu što trebaju iz krvotoka i izvezu druge proizvode.

Sinusoidi su povezani tkivom načinjenim od endotelijalnih stanica. Ostale stanice u sinusoidama uključuju Kupfferove stanice, Pitt stanice i zvjezdaste hepatične stanice ili masne stanice.

Kupfferove stanice uklanjaju ostarjele i oštećene crvene krvne stanice te napadaju i neutraliziraju bakterije i viruse.  Pit stanice su oblik imunoloških stanica zvanih „prirodne stanice ubojice“. Pod određenim okolnostima hepatične zvjezdaste stanice mogu proizvesti kolagensko vlakno što dovodi do ožiljaka ili fibroze.


Bilijarni sistem

Prolazeći kroz režnjeve a paralelno sa sinusoidima su mali kanali zvani kanalikuli. Žuč koju su proizveli hepatociti utiče u ove kanalikule i zatim odlazi izvan režnjeva. Onda utječe u dijelove žučnih kanala koji je odvode u znatno veće kanale sve dok ne stigne u lijevi i desni hepatični kanal. Ovo su zadnji kanali izvan jetara od svakog režnja. Oni se udružuju izvan jetara u zajedničkom hepatičnom kanalu. On ju odvodi u žučni mjehur gdje se pohranjuje sve dok ne postane potrebna za probavu masnoća.


Limfa

Jetra također proizvode limfu koja regulira ravnotežu tekućine u tijelu.  Limfa je bezbojna tekućina koja protječe kroz mrežu kanala zvanih limfni sistem. Približno pola limfe koja se napravi u tijelu je napravljena u jetrima. Tekućina iz tkiva jetara protječe u područja između sinusoida i hepatocita zvani perisinusoidalni prostor gdje se formira limfa. Ona zatim protječe kroz male limfne kanale te vani u glavni tjelesni limfni sistem.


Kako se jetra drži na okupu

Sinusoidi, limfni kanali i žučni kanali su sadržani i podržani vezivnim tkivom. Ovo se tkivo grana i prostire kroz cijela jetra. Ovo tkivo pruža mrežu podrške okolo i kroz koje su nanizani različiti kanali. To također odvaja svaki režanj od susjednog. 

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr