Kako jetra radi Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 12 SEPTEMBER 2013 07:19

Kako jetra radi


Hepatobilijarni sistem

Jetra je naslonjena na žučni mjehur. Jetra izlučuje žuč u hepatični kanal. Žuč onda otječe u žučni mjehur gdje se stornira prije otpuštanja u dvanaesnik za vrijeme probave. Jetra, žučni mjehur i hepatični kanal su zajedno poznati pod imenom hepatobilijarni sistem. Gušterača također izlučuje probavne sokove u dvanaesnik i ponekad se smatra pomoćnim dijelom hepatobilijarnog sistema.


Opskrba jetara krvlju

Zbog toga što je prožeta krvlju jetra je crveno smeđe boje. Svake dvije i po minute 4 litre krvi prođe kroz kompliciranu mrežu arterija, vena i kapilara u jetrima.

Za razliku od bilo kojeg drugog organa u tijelu, jetra se opskrbljuje krvlju sa dva izvora:

  • Najveća količina krvi (približno 75%) dolazi kroz sistem portalne vene. Ovo je mreže krvnih žila koje transportiraju krv kroz crijeva, stomak, slezenu i gušteraču, prolazeći kroz portalnu venu te zatim u jetra. Svi proizvodi probave od hranjivih sastojaka do toksina prolaze kroz jetra ovim putem. Slezena otpušta željezo koje se uzima iz uništenja crvenih krvnih stanica kako bi ih jetra upotrijebila.
  • Druga opskrba krvi dolazi kroz hepatičnu arteriju koja isporučuje visoko oksigeniranu krv iz pluća. Jednom kada je jetra de-oksigenirana i procesuirala krv ona je transportirana u centralnu jetrenu hepatičnu venu. Ona zatim napušta jetra i putuje u srce.

Portalna vena i hepatična arterija ulaze u jetra kroz procijep zvan porta hepatitis prije nego li što se podijeli u grane u lijevi i desni dio jetara.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr